Nationaal Park Hoge Kempen krijgt ook dit jaar 530 000 euro Vlaamse subsidie

Vlaanderen trekt ook dit jaar 530.000 euro uit voor de ondersteuning van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat natuurgbied wordt beheerd door Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Bijna 45% van het gebied is extra beschermd, omdat er natuur voorkomt die zeldzaam is geworden in Europa. 

Voorlopig is het Nationaal Park Hoge Kempen nog het enige Nationaal Park in Vlaanderen. Via het Regionaal Landschap Kempen en Maasland financiert Vlaanderen de samenwerking tussen Limburgse gemeenten, de provincie, Natuur en Bos en de natuurverenigingen op en rond het natuurgebied. De Vlaamse overheid trekt daarvoor ook dit jaar 530.000 euro uit. De rest van het geld komt van gemeenten en provincies. 

"Het Nationaal Park Hoge Kempen is in de eerste plaats een thuis voor zeldzame dier- en plantensoorten", zegt Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "En met meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar is het bovendien een echte toeristische aantrekkingspool. Het is niet meer dan logisch dat de Vlaamse overheid dit park financieel blijft ondersteunen."

Groter, mooier en beter

Het is de ambitie van de Vlaamse Overheid om het Nationaal Park Hoge Kempen op termijn tweemaal groter, tweemaal mooier en tweemaal sterker te maken. Het nieuwe Masterplan 2020-2040 vormt de basis daarvoor. De oppervlakte van het park zal zo geleidelijk toenemen van 5.746 ha naar 12.742 ha. 

Tegen 2023 krijgt het Nationaal Park Hoge Kempen ook navolging. Samenwerkingsverbanden doorheen Vlaanderen kunnen zich tot september kandidaat stellen om erkend te worden als een nieuw Nationaal Park of als Landschapspark. 

Meest gelezen