Onderzoeksrechter aangesteld in zaak instorting schoolgebouw, bouwkranen gaven alarmsignaal als herdenking

In het dossier rond de instorting van een schoolgebouw in aanbouw in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, is er een onderzoeksrechter aangesteld. Eerder had het gerecht een deskundige aangesteld, om de oorzaak te onderzoeken. De instorting gebeurde één week geleden, 5 bouwvakkers kwamen om. Vandaag gaven alle bouwkranen om 14.34 uur een alarmsignaal als herdenking.

Vandaag is het één week geleden dat het nieuwe schoolgebouw tijdens de werken plots instortte. De ravage was enorm. Tientallen mensen waren aan het werk in het gebouw en raakten gewond,  5 bouwvakkers lieten het leven. De overleden slachtoffers waren drie Portugezen en twee Moldaviërs.

Intussen wordt er nog steeds gezocht naar de precieze oorzaak van de instorting. Antwerps burgemeester Bart De Wever suggereerde in "De zevende dag" afgelopen zondag dat er mogelijik een fout is gemaakt in de constructie van het gebouw. "Ik heb er met de stadsingenieur over gesproken. Dat is natuurlijk allemaal voorwerp van onderzoek, ook een gerechtelijk onderzoek, dus je moet heel erg opletten wat je zegt. Maar de basishypothese is een constructiefout", zei hij.

Bekijk hier het gesprek met burgemeester Bart De Wever in "De zevende dag" over de instorting, en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Het onderzoek door het gerecht is echter nog in volle gang, dus echte conclusies kunnen er nog niet genomen worden. Eerder heeft het gerecht ook al een onafhankelijke deskundige aangesteld, die de oorzaak moet onderzoeken, op vraag van één van de partijen. En vandaag is er ook een onderzoeksrechter op de zaak gezet. Die zal het dossier nu nader bekijken.

Herdenking

Aan de plaats van de ramp vond er vandaag ook een klein herdenkingsmoment plaats in besloten kring voor de slachtoffers. Onder meer Antwerpse burgemeester Bart De Wever, de Antwerpse gouverneur en de ambassadeurs van Portugal, Roemenië en Moldavië waren aanwezig. Er werd ook een minuut stilte gehouden.

Daarnaast gaven alle bouwkranen op werven om exact 14.34 uur een alarmsignaal. Dat was een oproep van de beroepsvereniging der Belgische aannemers (VBA).

Sirenes weerklinken op de plaats van de ramp. Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen