Radio 2

Paardenkliniek Equitom koopt krachtigste robotscanner ter wereld: "We kunnen CT-scans maken van rechtstaande paarden, zonder narcose"

Lummense paardenkliniek Equitom heeft een robotische CT-scanner in gebruik genomen. Daarmee kunnen ze paarden rechtstaand en zonder narcose onderzoeken. De robotscanner van 1 miljoen euro is uniek in Europa en de krachtigste ter wereld.  

Een belangrijke primeur voor Equitom want de paardenkliniek kan voortaan gebruik maken van een gloednieuwe CT-scanner van meer dan drie meter hoog. De robot weegt bijna zes ton en is de krachtigste ter wereld. "Terwijl paarden voor een scan normaal in slaap gedaan worden, kunnen ze nu blijven rechtstaan", vertelt dokter Tom Mariën van Equitom. "De armen van de robot bewegen rond het paard en maken een CT-scan."

De techniek is zo vernieuwend dat ze zelfs nog niet bij de mens gebruikt wordt

Tom Mariën, dokter Equitom

De nieuwe robot kost 1 miljoen euro. "Enkel in Dubai en de VS wordt er al mee gewerkt, dit is een revolutie in de geneeskunde", zegt Mariën. "Eigenaars van paarden vermijden scans vaak omdat hun dier niet zonder risico wakker wordt. Soms breken paarden zelfs een been tijdens het ontwaken. Toch zijn CT-scans belangrijk om blessures of ziektes bij paarden vroegtijdig op te sporen."

(Lees verder onder de foto)

Gouverneur Jos Lantmeeters huldigde de robot samen met burgemeester Luc Wouters en Vlaams parlementslid Rita Moors in.
Radio 2

Omdat de robotscanner in een operatiezaal staat, kunnen de dokters operaties met nog meer precisie uitvoeren. "De robot draait in 30 seconden rond het paard en terwijl worden een hele reeks beelden genomen", legt Mariën uit. "Een computersysteem zet die om in 3D-beelden en de camera's voeren een bewegingscorrectie uit. Zo krijgen we heel scherpe, correcte beelden die het makkelijker maken om complexe ingrepen uit te voeren. De techniek is zo vernieuwend dat ze zelfs nog niet bij de mens wordt gebruikt."

Meest gelezen