Belga

Grote Panini-verzamelaar tijdens EK voetbal: "Elke dag tot 's nachts mee bezig. Het is ziekelijk"

De Italiaanse stickerfabrikant Panini verkoopt de helft minder stickers tijdens het EK voetbal dan tijdens het WK in 2018. Maar voor verzamelaar Karel De Baerdemaeker uit Sint-Martens-Bodegem in Dilbeek blijft het een absolute passie. Door corona is het veel minder evident om stickers te ruilen, maar Karel vindt zijn pareltjes vooral online.

De Pajotse bakker op rust, moet één van de meest fanatieke Panini-verzamelaars van het land zijn. Tussen de 1,5 en 3 miljoen stickers heeft hij al in zijn collectie en daar komen er nog iedere week bij. Ook tijdens het EK voetbal beleeft hij weer hoogdagen. "Als kind was ik ook altijd aan het verzamelen. Dat hoor je vaak van mensen die ook op oudere leeftijd blijven verzamelen. Dat zit ergens in het bloed. Of mijn verzameling uit de hand loopt? Dat is nog zacht uitgedrukt", vertelt Karel.

Aan iedereen die ik tegenkom vraag ik "Heb jij Panini stickers?". Ook al heb ik die mensen nog nooit gezien

Karel De Baerdemaeker, verzamelaar van Panini-stickers

Rond 6 uur 's ochtends staat hij op en begint Karel vrijwel meteen aan zijn Panini-dag. "Dan neem ik een kop koffie en zet ik mij achter de computer of begin ik meteen met mijn prentjes te klasseren. En zo blijf ik dan bezig, soms tot 1 of 2 uur 's nachts." Volgens Karel zou zijn verzameling nooit bestaan zonder zijn vrouw. "Als je vrouw niet achter je staat, dan lukt zoiets niet. En bij mij staat ze er 200% achter. Ze zet zelfs mee de prentjes op orde. Het is echt een verslaving", geeft hij toe. "Aan iedereen die ik tegenkom, vraag ik meteen: "Heb jij Panini-stickers?" Ook al heb ik die mensen nog nooit gezien. Het is eigenlijk een beetje ziekelijk."

Veel geld waard

Voor de juiste Panini-sticker kan je van de juiste verzamelaar tegenwoordig veel geld krijgen. Zelfs Karel zit daar soms met grote ogen naar te kijken. "Dat is een rage die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een bepaalde sticker van Messi wordt nu soms voor onmenselijk veel geld verkocht. Op eBay (een populaire veilingwebsite n.v.d.r.) betalen mensen soms zelfs tot 1 miljoen euro voor één sticker. Een oude sticker van De Bruyne wordt verkocht voor 500 euro", weet Karel.

Niet om het geld te doen

Ook met zo'n monsterbedragen is het Karel niet om het geld te doen. "Ik ben een echte verzamelaar. Ik verkoop mijn stickers niet. Als er nu morgen iemand plots 5000 euro aanbiedt voor een sticker, dan mag hij die meteen meenemen. Dan zoek ik die wel opnieuw. Maar in principe hou ik alles bij." Een aantal waardevolle stickers heeft Karel wel goed verstopt. Uit angst om bestolen te worden. "Om die reden laat ik ook bijna niemand meer toe bij mij thuis."

Meest gelezen