Pexels

Politie Geraardsbergen-Lierde start campagne tegen cybercrime: "We verdelen folders en leiden onze agenten op"

Politiezone Geraardsbergen-Lierde start een aantal maatregelen in het gevecht tegen cybercriminaliteit. Vorig jaar kreeg de zone 237 klachten hierover, en dat is meer dan het jaar ervoor. Ze gaat folders verdelen bij de inwoners van de gemeenten, en wil ook agenten opleiden om deze vorm van criminaliteit te beperken.

Cybercriminaliteit of online fraude: we komen er allemaal wel eens mee in contact. Het gaat dan over bijvoorbeeld phishing via mails, berichtjes en het internet. Deze vorm van criminaliteit wordt erger en erger. In politiezone Geraardsbergen-Lierde kreeg het korps vorig jaar 237 klachten daarover, wat gevoelig meer is dan de periode ervoor. De politiezone probeert al een aantal jaar iets te doen aan deze vorm van fraude. Nu de klachten toenemen, neemt ze extra maatregelen: ze verdeelt informatiefolders en zal ook agenten opleiden in de strijd tegen cybercrime.

We zien een verplaatsing van offline naar online criminaliteit

Woordvoerster Karolien De Turck van politiezone Geraardsbergen-Lierde

Het aanpakken van cybercriminaliteit is vastgelegd in het zonaal veiligheidsplan 2020-2025 van de politiezone. Broodnodig, zegt woordvoerster van de politiezone Karolien De Turck: "We zien echt een verplaatsing van de offline naar de online criminaliteit. Deze problematiek stijgt met de jaren."

Informatiefolders en intensieve opleidingen politiepersoneel

De politiezone heeft 20.000 folders verspreid om de inwoners van de gemeenten te informeren en tips mee te geven om dit te vermijden. De folders zijn de eerste stap in een project om cybercriminaliteit tegen te gaan. "We gaan ook alle inspecteurs intensief opleiden. We gaan hen leren hoe ze dergelijke aanklachten moeten aanpakken."

Neem onmiddellijk screenshots
Woordvoerster Karolien De Turck van politiezone Geraardsbergen-Lierde

Om te weten te komen wie de criminelen zijn, is het opvolgen van bij het begin cruciaal: "De eerste sporen van dergelijke feiten zijn heel belangrijk. Er moeten onmiddellijk screenshots genomen worden", legt De Turck uit. "Een aantal andere mensen zullen ook specifieker opgeleid worden om dan bijvoorbeeld naar dorpsraden en scholen te gaan. Het sensibiliseren en het bewustmaken van het feit dat ze zich niet mogen laten vangen is heel belangrijk. "

kasto80

Meest gelezen