Braziliaanse ex-president Lula kan zeker deelnemen aan verkiezingen 2022 na beslissing Hooggerechtshof

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat een rechtszaak tegen de linkse ex-president Luiz Inacio Lula da Silva niet versneld kan plaatsvinden. Zo ligt de weg open voor Lula om in november 2022 deel te nemen aan de presidentsverkiezingen.

Een magistraat van het Hooggerechtshof van Brazilië heeft twee nieuwe procedures nietig verklaard die ex-rechter Sergio Moro had aangespannen tegen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva.

Alle door Moro verzamelde elementen zijn ongeldig verklaard en daarom starten de procedures van nul, waardoor een relatief snelle veroordeling in beroep onmogelijk wordt. De 75-jarige Lula zal dus zonder problemen kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in november 2022.

De populaire politicus van de linkse Arbeiderspartij (PT) was de president van Brazilië tussen 2003 en 2011. Lula werd in 2018 in beroep veroordeeld tot 12 jaar cel, wegens corruptie en witwaspraktijken.

Daardoor kon hij niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2018, hoewel hij voorop lag in de peilingen. Uiteindelijk won de uiterst rechtse politicus Jair Bolsonaro.

Wie is Jair Bolsonaro, de huidige president van Brazilië? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Lees eronder verder.

Videospeler inladen...

Voormalig rechter Moro, die door Bolsonaro onverwachts tot zijn minister van Justitie benoemd werd, had Lula in 2017 in eerste aanleg veroordeeld tot 10 jaar gevangenis wegens corruptie. Uit onthullingen van het Braziliaanse onderzoeksplatform The Intercept bleek echter dat Moro een regelrechte haat koesterde tegen Lula. Daarop oordeelde het Hooggerechtshof dat het vonnis van Moro "bevooroordeeld" was, en hief het de veroordeling op. Zo kwam Lula na 580 dagen in de gevangenis weer vrij in maart 2019.

Een jaar later neemt Moro ontslag als minister van Justitie nadat Bolsonaro tegen zijn zin de topman van de politie de laan had uitgestuurd. De Braziliaanse regering van Bolsonaro moest al zeven van haar ministers vervangen. Onlangs nam de minister van Milieu Ricardo Salles nog ontslag nadat hij in opspraak was gekomen door een strafonderzoek naar illegale houthandel waarbij hij betrokken zou zijn.

Lula: voormalige én toekomstige president?

Lula maakt bovendien een goede kans om de verkiezingen van volgend jaar te winnen: volgens een peiling in mei dit jaar van peilingbureau Datafolha bij 2.071 personen zou Lula in de eerste ronde 41 procent van de stemmen halen tegenover 23 procent voor Bolsonaro.

Lula heeft nog niet officieel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor de verkiezingen in 2022, maar in een recent interview met Paris Match zei hij dat hij zou deelnemen als hij "in goede gezondheid is" en "zich in de beste positie bevindt om te winnen".

Meest gelezen