Robot voert hersen- en rugoperaties uit in Jessa Ziekenhuis: "Hierdoor kunnen we nog preciezer te werk gaan"

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt wordt sinds kort gebruik gemaakt van een digitaal operatiekwartier waarbij een robot wordt ingezet voor hersen- en rugoperaties. De robot bepaalt zelf heel precies de locatie van de ingreep, op basis van gegevens die op voorhand door de chirurg zijn ingegeven. En dat is een primeur voor België. 

Vroeger gebruikte het Jessa Ziekenhuis ook al een robot, maar nu wordt de robot op voorhand ingesteld door de chirurg. "Er is een robotarm die we aan de operatietafel bevestigen waardoor we de naald kunnen positioneren om een hersenbiopsie te nemen", zegt diensthoofd neurochirugie Eric Put. "Tot nu toe moesten we die manueel instellen en daar kan altijd een kleine onzorgvuldigheid inzitten. Maar nu kunnen we die computergestuurd instellen zodat de robot precies werkt op basis van de gegevens die de chirurg op voorhand heeft ingegeven."

Door de werkwijze kunnen we het boorgat in de schedel verkleinen van 1 cm naar 2,5 mm.

"Als je een biopsie wil nemen bij een patiënt met een hersentumor van 1 cm en je wijkt dan 3 mm af, dan kan het zijn dat je de biopsie neemt net naast het letsel. Dat betekent dat de patiënt een nieuwe ingreep moet ondergaan voor een nieuwe biopsie."

En deze werkwijze heeft nog voordelen. “Door de werkwijze kunnen we het boorgat in de schedel verkleinen van 1 cm naar 2,5 mm. De huidincisie is daardoor ook veel kleiner. De patiënt zal slechts een heel klein litteken aan de ingreep overhouden", zegt neurochirurg Put.

Chirurg blijft baas

De robotische arm is steeds onder de volle controle van de neurochirurg en neemt zelf geen beslissingen tijdens de procedure. Hij neemt de positie in die de artsen aangeven in de software. Zo maakt de robot letterlijk ook handen vrij en kan de arts zich nog meer concentreren op de ingreep zelf.

Tot nu toe zijn in het Jessa Ziekenhuis al een 6-tal hersenoperaties op deze manier uitgevoerd. Na de zomer worden daar op deze manier ook rugoperaties uitgevoerd.  

Bekijk een video over de nieuwe robotarm via deze link.

Meest gelezen