Radio 2

Standbeeld in Zedelgem veroorzaakt commotie, gemeente ontkent dat het eerbetoon is aan nazicollaborateurs

In Zedelgem zorgt het standbeeld "De Letse bijenkorf voor vrijheid" voor heel wat commotie. Het werk werd 3 jaar geleden geplaatst op het Brivibaplein ter herdenking van de 12.000 Letten, die op het einde van de Tweede Wereldoorlog terecht zijn gekomen in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld. Ze werden daar opgesloten omdat zij met de Duitsers meevochten tegen de Russen. 

In Zedelgem zorgt een standbeeld van een bijenkorf voor heel wat commotie, omdat het werk een eerbetoon zou zijn aan collaborateurs van het naziregime. Vooruit wil het omstreden monument op het Brivibaplein weghalen. Dat zal de beweging vanavond eisen tijdens de gemeenteraad. "In ons land is er geen plek voor een haatzaaiend monument vermomd als een kunstwerk voor de vrijheid", zegt Kamerlid Vicky Reynaert (Vooruit).

Herdenking krijgsgevangenenkamp

Het bronzen monument van de bijenkorf herdenkt 12.000 Letten, die op het einde van WO II terecht zijn gekomen in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld. Zij werden daar opgesloten, omdat ze, sommigen onder dwang, met de Duitsers hebben meegevochten tegen de Russen. De discussie over het beeld begon na een artikel in het tijdschrift Paris Match. Daarin stelde men de vraag of mensen die meewerkten met de nazi's, wel een monument verdienen. 

Monument als herinnering, geen eerbetoon

De commotie rond het standbeeld werd gisteren besproken op de gemeenteraad van Zedelgem. Het gemeentebestuur ontkent dat het beeld, dat al 3 jaar op het Brivibaplein staat, een eerbetoon is aan nazicollaborateurs. Volgens Zedelgem draait het standbeeld van de Letse kunstenaar ook helemaal niet om de herdenking van collaborateurs. "Het gaat over het eigenlijke krijgsgevangenkamp", zegt schepen van Erfgoed Jurgen Dehaemers (CD&V).

"Het monument is er alleen gekomen om aan te tonen dat hier ooit een krijgsgevangenkamp stond, met 150.000 gevangen. Een gigantisch aantal voor deze gemeente, die toen 2.000 à 3.000 inwoners telde. Het is geen eerbetoon aan een Let, of een krijgsgevangene, maar een herinnering aan het kamp zelf". 

Extra duiding

Het lokaal bestuur wil voorlopig enkel extra uitleg bij het kunstwerk geven. Maar dat is niet voldoende, vindt kamerlid Vicky Reynaert. "Het monument roept pijnlijke gevoelens op bij nabestaanden van de mensen die onder de nazigruwel overleden zijn, de vaderlandslievende verenigingen en de Joodse gemeenschap. Een verduidelijkende tekst en een extra bordje bij het monument zetten, is geen oplossing." 

"Bovendien is het duidelijk dat bepaalde lokale politici het oorlogsverleden misbruikt hebben voor hun eigen agenda. Met welk doel voor ogen zou dit opgezet zijn? De Zedelgemnaren zijn misleid. We moeten dit rechtzetten en het beeld zo snel mogelijk verwijderen", besluit Reynaert.

Radio 2

Meest gelezen