Amerikaanse ex-agent Derek Chauvin krijgt 22,5 jaar cel op het proces over de dood van George Floyd 

De Amerikaanse voormalige agent Derek Chauvin is veroordeeld tot 22 jaar en 6 maanden op het proces over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Floyd kwam vorig jaar om het leven nadat Chauvin bijna negen minuten lang zijn knie op Floyds nek had gehouden. Zijn dood leidde wereldwijd tot grote protesten tegen racisme en politiegeweld.

Op het proces over de dood van George Floyd in Minneapolis, in de Verenigde Staten, is de ex-agent Derek Chauvin veroordeeld tot 22 jaar en 6 maanden cel . Dat heeft rechter Peter Cahill vrijdagavond laat onze tijd bekendgemaakt.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Chauvin stond terecht voor moord in de tweede graad, vergelijkbaar met doodslag, dood zonder de intentie te doden. Wie voor die aanklacht terechtstaat, krijgt doorgaans 12,5 jaar. De rechter heeft hier 10 jaar aan toegevoegd door verzwarende omstandigheden", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

"De rechter noemde het machtsmisbruik van een agent in functie en de bijzondere wreedheid die op George Floyd is toegepast bij de arrestatie die leidde tot zijn dood", zegt Soenens. De rechter voegde daar ook aan toe dat de strafmaat niet gebaseerd is op de publieke opinie. "Het is een strafmaat gebaseerd op het recht, niet op emotie of sympathie, maar wel rekening houdend met de diepe pijn van de familie Floyd."

Derek Chauvin mag ook nooit meer in zijn leven een wapen bezitten.

Onze correspondent in de VS Björn Soenens over het belang van deze zaak en deze uitspraak: "De rechter heeft naar eigen zeggen puur juridische argumenten gebruikt om de straf te verzwaren."

Videospeler inladen...

Teleurgesteld

De advocaat van de familie Floyd, Ben Crump, noemt het vonnis  "historisch". De nabestaanden van Floyd reageren dan weer teleurgesteld.  Floyds broer Rodney en zijn neef Brandon Williams noemen de straf "een tik op de vingers". "Wij kregen een levenslange gevangenisstraf", zei Williams.. "We kunnen George niet terugkrijgen."

De vriendin van Floyd, Courteney Ross, is teleurgesteld. "Maar het is een begin. Ik wil dat we doorgaan met onze strijd en niet opgeven." "Er is nog een lange weg te gaan in de strijd voor raciale gerechtigheid", zei Floyds zus Bridgett.

"De maximumstraf voor moord in de tweede graad is 40 jaar, in de rechtspraktijk wordt 12,5 jaar gegeven. De aanklagers hadden 30 jaar gevraagd. De nabestaanden hadden gehoopt dat hij de maximale straf zou krijgen", zegt Soenens. "Ze zijn min of meer tevreden omdat het een van de eerste keren is dat een agent zo zwaar gestraft worden voor geweld."

De Amerikaanse president Joe Biden heeft kort gereageerd en zegt dat de veroordeling "gepast lijkt", maar dat hij niet alle details kent.

"Mysterieuze boodschap van Derek Chauvin"

Vlak voor zijn strafmaat bekendgemaakt werd, nam Chauvin nog het woord. Het artikel gaat voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Hij vertelde dat er binnenkort meer informatie zou bekend raken, informatie die de familie meer genoegdoening zou kunnen geven", zegt Soenens. "Hij bleeft mysterieus, kon er nog niet veel over zeggen omdat er nog een federale rechtszaak volgt."

Er wordt wel volop gespeculeerd: "Bedoelt hij mischien dat hij niet in beroep zal gaan, wat hij altijd zei te zullen doen? Is er misschien sprake van een ziekte waardoor hij niet lang meer te leven heeft? Of verwijst hij naar die federale rechtszaak en dat er nog celstraf kan bij komen?"

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De ochtend", het artikel gaat daaronder voort:

Schuldig over de hele lijn

In april werd Chauvin schuldig bevonden aan drie aanklachten: moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag. Moord in de tweede graad houdt in de Verenigde Staten onder meer een veronachtzaming van het leven in, een schuldig verzuim met de dood tot gevolg. Moord in de derde graad omvat handelingen met zware lichamelijke gevolgen die leiden tot de dood.

Voor de eerste aanklacht (moord in de tweede graad) riskeerde Chauvin tot 40 jaar cel, voor de tweede (moord in de derde graad) tot 25 jaar, voor de derde (doodslag) tot 10 jaar. 

Bij meerdere veroordelingen voor een en dezelfde misdaad is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat er naar de straf voor de zwaarste aanklacht gekeken wordt. Voor moord in de tweede graad is dat maximaal 40 jaar. "In de praktijk wordt voor die aanklacht 12,5 jaar cel uitgesproken", zei Amerikacorrespondent Björn Soenens eerder al. Chauvin kreeg dus 10 jaar meer dan dat.

Derek Chauvin staat samen met drie andere ex-agenten ook nog terecht voor de federale rechter voor het opzettelijk schenden van de grondrechten van Floyd. Een tweede veroordeling zou voor Chauvin kunnen leiden tot extra tijd in de cel.

Wie was George Floyd en waarom maakte zijn dood zoveel reacties los? We leggen het je uit in één minuut. Opgelet, sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Meest gelezen