AFP or licensors

Tornado richt zware vernielingen aan in enkele dorpen in Tsjechië: zeker vijf doden

Tsjechië is gisterenavond getroffen door een tornado. De zware windhoos trok een spoor van vernieling door verschillende dorpen langs de Oostenrijkse grens. Er zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en minstens 150 mensen raakten gewond. Het Tsjechische leger is ingeschakeld en ook het Rode Kruis en buurland Slovakije bieden hulp.

Volgens weerkundigen haalde de tornado windsnelheden tussen 267 en 322 kilometer per uur. Beelden op sociale media en plaatselijke nieuwswebsites tonen huizen en kerken die vernield zijn: de daken zijn afgerukt, ramen zijn gebroken en bomen omgevallen. Ook veel auto's zijn zwaar beschadigd. 

Bekijk hier amateurbeelden van de tornado, en de eerste beelden van de schade:

Videospeler inladen...

Bekijk hier beelden van de schade in het dorp Hodonin:

In het dorp Hodonin is een bejaardentehuis volledig verwoest en een bus omvergeworpen. De directeur van het ziekenhuis in Hodonin zegt dat het net een slagveld was. "Het was een apocalyps. Er was overal bloed en hulpeloze mensen in tranen. Ze konden hun leven redden, maar zijn het dak boven hun hoofd kwijt."

Volgens de burgemeester van Hrusky is de helft van zijn dorp verwoest. De tornado veroorzaakte ook verkeershinder en hier en daar viel de elektriciteit uit. Hele snelwegen raakten geblokkeerd en meer dan 100.000 huishoudens zaten vannacht zonder elektriciteit.

Bekijk hier beelden van de tornado:

Bekijk hier foto's van de vernielingen in het dorp Hrusky:

AFP or licensors
AFP or licensors

De tornado in Tsjechië is de krachtigste in de moderne geschiedenis van het land. Er is een grote reddingsoperatie op gang gekomen met hulp uit de buurlanden Slovakije en Oostenrijk. 

Bekijk een laatste stand van zaken in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen