Nicolas Maeterlinck

Justitieminister Van Quickenborne zet juridische stappen tegen Frans windmolenpark in Duinkerke

Minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bindt een juridische strijd aan tegen de plannen van de Franse overheid voor een windmolenpark in zee, bij Duinkerke. De windmolens zouden op amper 10 kilometer van de badstad De Panne komen te staan, en dat heeft voor onze kust heel wat gevolgen.

Het gaat over 50 windmolens van 300 meter hoog, die 10 kilometer uit de kust gebouwd zouden worden. En dat is te dicht bij de Belgische kust, vindt minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne. De impact van het windmolenpark op onze westkust en op een aantal Belgische belangen is zeer groot. Dat vertelde hij aan Radio 2 West-Vlaanderen.

"Het windmolenpark dicht bij de Belgische grens zorgt voor heel wat problemen. Ten eerste hebben we het over visuele hinder voor de bewoners van de kustgemeenten. Maar het windmolenpark onderbreekt ook de historische vaarroute tussen de haven van Oostende en de Britse havens. Het zorgt bovendien voor problemen met het luchtverkeer. En het heeft een grote impact op onze Vlaamse zandbanken, een groep banken in de Noordzee die een beschermd natuurgebied vormen", aldus minister Van Quickenborne. 

Als ze het windmolenpark 5 kilometer dieper in zee zouden plaatsen, zou dit voor onze kust geen probleem vormen
Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne

Ondanks de vele bezwaren, die onder andere door België werden ingediend, heeft de Franse overheid samen met de ontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) beslist om met het project verder te gaan. Op de bezwaren zelf is nooit een antwoord gegeven. 

Bekijk de bezwaren van minister van Noordzee Van Quickenborne in zijn interview met "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Juridische stappen

Daarom zet de Belgische staat nu stappen tegen de plannen voor het windmolenpark. "Wij hebben herhaaldelijk onderhandeld met Frankrijk. Onze premier Alexander De Croo (Open VLD) zat 2 keer samen met de Franse president Macron en ik zat 2 keer samen met mijn Franse collega", vertelt minister Van Quickenborne. "Frankrijk blijft koppig doorzetten, hoewel wij samen met een Frans advocatenbureau een alternatief hebben voorgesteld, om het windmolenpark 5 kilometer verder in zee te plaatsen. Daardoor zouden alle problemen voor ons opgelost zijn."

Er komen verschillende juridische stappen. "Ten eerste zal de Belgische staat de ontwikkelaar EMD voor de Franse administratieve rechtbank dagen in Rijsel, omdat EMD heeft beslist om specifiek op die plaats een windmolenpark te bouwen. Tegelijkertijd zullen we ook een klacht tegen de Franse Staat indienen bij de Europese Commissie. Frankrijk heeft ons land nooit geraadpleegd bij de locatiebepaling van het windmolenpark in 2016. Dat gaat in tegen de Europese richtlijn, die stelt dat je altijd de buurlanden moet consulteren voor je zo'n beslissing neemt", besluit minister Van Quickenborne. 

Meest gelezen