Foto: Unsplash Timothy Meinberg

Vlaamse vagina is gezonder dan gedacht: "Gezonde voeding speelt grote rol"

De Vlaamse vagina is gezonder dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig burgeronderzoek van de Universiteit Antwerpen bij meer dan 3300 vrouwen. "Dit is wereldwijd het grootste onderzoek naar vaginale gezondheid. 80% van de deelnemende vrouwen had goede bacteriën", zegt professor microbiologie Sarah Lebeer op Radio 2 Antwerpen.

De vagina van Vlaamse vrouwen is gezonder dan wetenschappers dachten. Dat blijkt uit een grootschalig burgeronderzoek van de Universiteit Antwerpen. "3300 vrouwen hebben ons een uitstrijkje bezorgd. De respons was overweldigend want we mikten op 200 vrouwen. Dit maakt van ons onderzoek wereldwijd het grootste in zijn soort", vertelt microbiologe Sarah Lebeer (UA) in "Start Je Dag". "Alle deelnemende vrouwen tussen 18 en 98 hebben intussen van ons het persoonlijk rapport over hun vagina in de bus gekregen." Maar wat maakt een vagina gezond? 

Wat is een gezonde vagina?

"Een gezonde vagina? Dat is een complexe zaak maar we weten nu dat veel samenhangt met een gezonde bacteriehuishouding in de vagina", vertelt Lebeer. "Wij vonden bij 80% van de Vlaamse vrouwen goede lactobacillus-bacteriën. Die maken melkzuur aan wat de zuurtegraad van de vagina laag houdt. Op die manier worden ongewenste indringers buitengehouden en bestreden. Denk aan virussen, schimmels of andere bacteriën. Dat is dus een goed resultaat."

Gezonde voeding

Waarom spreken de onderzoekers over een beter resultaat dan verwacht? "Vroeger werd er in onderzoeken vaak gefocust op ongezonde vagina's via data van ziekenhuizen. Onze brede aanpak levert een ander beeld op." Ook medicatie of een ongezonde levensstijl kunnen een impact hebben op de bacteriën in de vagina. "Een zware antibioticakuur kan alle goede bacteriën in je vagina doden. Het belang van gezonde voeding moeten we ook benadrukken. We zien dat gezond eten met voldoende vezels, niet te veel alcohol en suiker, gunstig is voor de vaginale flora."

Vaginaflora kweken

De wetenschappers van de Universiteit Antwerpen zijn al volop bezig met de tweede fase van het onderzoek. "We hebben aan alle vrouwen een tweede staal gevraagd. Daaruit selecteren we de goede vaginale bacteriën met duizenden tegelijk. Met de toppers gaan we verder kweken. Dat moet eindigen in een nieuwe therapie met goede vaginale flora voor vrouwen bij wie dat ontbreekt", besluit professor Lebeer op Radio 2 Antwerpen. 

Het onderzoek #LetsSwab polste bij de 3300 vrouwen ook naar andere zaken zoals menstruatie en seksualiteit. Enkele van die resultaten zie je hieronder.

Meest gelezen