"De Rode Duivels gaan naar Spanje", maar niet iedereen gerust in meereizende supporters nu Delta-variant oprukt 

Lukaku versus Ronaldo: al dagenlang wordt er uitgekeken naar de clash tussen ons land en Portugal in de 1/8e finale van het EK. Zondag is het zover. Miljoenen mensen zullen het duel op televisie volgen, maar 1.000 Belgische fans zakken ook echt af naar Sevilla. Daar is niet iedereen zo gerust in, want het coronavirus houdt Europa nog steeds in een stevige greep. 

"De Rode Duivels gaan naar Spanje." De hit van Will Tura uit 1982 kan je gerust nog eens opleggen, want zondag strijdt onze voetbalploeg daar tegen Portugal (en Ronaldo) voor een felbegeerd plekje in de kwartfinale van het EK. Alle ogen zullen gericht zijn op het Estadio La Cartuja in Sevilla, waar de match plaatsvindt. En hoewel de meeste Belgen waarschijnlijk thuis, op café of bij vrienden zullen kijken, zijn er ook een heel aantal die afzakken naar de Spaanse stad. 

Een trouwe schare fans volgt de Rode Duivels door heel Europa

Daar is niet iedereen gerust in. De vrees bestaat dat de supporterstrek door Europa ook een spoor van coronagevallen zou nalaten. Na het duel tussen België en Finland in Sint-Petersburg bijvoorbeeld, bleken 100 Finse fans besmet. Denemarken roept alle 4.000 supporters van de match tussen België en Denemarken dan weer op om zich te laten testen, omdat er in het stadion drie besmettingen met de Delta-variant (de Indiase variant, red.) vastgesteld werden. 

Waar zien we Europese opflakkeringen?

Feit is: onze coronacijfers mogen dan wel fors (blijven) dalen, dat is niet overal zo. Vergelijken is niet altijd even evident, maar als we het weekrapport van Sciensano bestuderen, komen we al wel het een en ander te weten. De top drie van "gevaarlijke landen" in Europa zijn momenteel: het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje, met respectievelijk een incidentie van 166, 124 en 121 besmettingen per 100.000 inwoners. 

Portugal gaat bovendien opnieuw in gedeeltelijke lockdown, omdat het land de Delta-variant niet onder controle krijgt. De geplande versoepelingen worden uitgesteld en in Lissabon, Sesimbra en Albufeira moeten de winkels en de horeca in het weekend al om 15.30 uur dicht. Lissabon wordt dit weekend ook hermetisch afgesloten, inwoners kunnen de stad alleen uit als ze een grondige reden hebben, een negatieve test kunnen voorleggen of kunnen aantonen dat ze immuun zijn. 

De parlementsvoorzitter had gisteren opgeroepen om massaal naar Sevilla te trekken voor de match tegen België, maar dat voorstel stuit op veel protest van de Portugese corona-experten. 

Dat alles is niet onbelangrijk als je weet dat de halve finale en de finale van het EK in het iconische Wembley-stadion in Londen wordt gespeeld en dat we zondag in het Spaanse Sevilla tegen Portugal strijden. Ter vergelijking: België prijkt met een incidentie van 71 op een elfde plaats. 

Niet alle landen die deelnemen aan het EK staan op de lijst van Sciensano. Rusland bijvoorbeeld, waar het ook niet de goede richting uitgaat, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De Ochtend". "Eigenlijk zit heel Rusland al weken- of maandenlang flink in de derde golf. Tegelijk loopt het heel slecht met de vaccinatie, tot dusver zitten we maar op een 10 procent en dat is lang niet voldoende om de groepsimmuniteit te bereiken."

Beluister hier hoe het komt dat de coronasituatie in Rusland zo slecht is: 

Vooral de Delta-variant baart dus zorgen. In ons land is momenteel 15,7 procent van alle besmettingen met de Delta-variant, een enorme stijging tegenover de 6,1 procent van vorige week. "Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle schat dat de Delta-variant begin augustus verantwoordelijk zal zijn voor 70 procent van de nieuwe besmettingen in Europa, eind augustus kan dat zelfs oplopen tot 90 procent", vertelt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie over de coronacijfers. "Dat veroorzaakt veel onzekerheid: gaat die variant druk zetten? Gaan de cijfers opnieuw stijgen?"

De Delta-variant kan begin augustus verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de nieuwe besmettingen in Europa

Steven Van Gucht - viroloog

Hij waarschuwt ook voor het gevaar van té snel te versoepelen: "Een verdere versoepeling in de zomermaanden kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Een vierde golf kan vermeden worden als de maatregelen aangehouden blijven."

Bekijk hier waarom Steven Van Gucht zich zoveel zorgen maakt over de Delta-variant: 

Videospeler inladen...

Het sleutelwoord? Voorzichtigheid

Voorzichtigheid blijft hoe dan ook geboden. Dat is ook de expliciete oproep van onze premier Alexander De Croo (Open VLD) aan de voetbalfans die zullen afreizen naar Sevilla. "Dat is vandaag nog een rode zone. Wie naar een rode zone reist, moet de regels respecteren. Ik zou eerder voorzichtig zijn", vertelt hij aan VRT NWS. 

Bekijk hier de raad van premier De Croo aan de Belgische supporters: 

Videospeler inladen...

Een raad die supportersclub De Bemvoort uit Pelt graag opvolgt. Supporter Michael Vandersteen reist al twee weken kriskras door Europa. "Maar ik ben elke keer binnen de 48 uur teruggekomen. Je wordt ook genoeg getest. Van de 20 mensen die meereizen, is er nog maar één iemand besmet. Je gaat zelf ook zo ver en zo dicht staan als je wil. Als je 100 Portugezen ziet feesten, beslis je zelf of je daar gaat tussenstaan. Ik doe dat niet."

Als je 100 Portugezen ziet feesten, beslis je zelf of je daar gaat tussenstaan. Ik doe dat niet

Supporter Michael Vandersteen

En de Rode Duivels zelf? Hebben zij schrik voor besmetting? "Nee", zo klinkt het stellig bij Philippe Rosier, Health & Performance Manager bij de Belgische voetbalbond. "We hebben nog geen enkele besmetting vastgesteld in onze bubbel. De Rode Duivels komen niet in contact met externen."

Hoe bereidt het EK-dorp in Lochristi zich voor op zondag? Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen