BEKIJK: Steeds meer jongeren hebben dringend psychologische hulp nodig, wachtlijsten lopen onverbiddelijk op 

Het aantal jongeren dat dringend psychologische hulp nodig heeft, stijgt fors. De eerste zes maanden van 2021 belandden de helft meer minderjarigen op spoed dan in heel 2020, en ook het aantal opnames van anorexiapatiënten evenaart vandaag al de totaalcijfers van vorig jaar. Dat zegt Eva Kestens, kinderpsychiater en bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en jeugdpsychiatrie, in onze VRT NWS Live.

“Het is helaas geen uitzondering dat wachtlijsten tot een jaar oplopen in de jeugdpsychiatrie, maar zo moeilijk als vandaag hebben we het nog nooit gehad. Dit neemt net zo zeer epidemische vormen aan als de coronapandemie. Er is dringend een plan nodig.” Kinderpsychiater Eva Kestens trekt aan de alarmbel. 

De cijfers liegen er dan ook niet om: in de eerste zes maanden van 2021 kwam de helft meer kinderen met nood aan psychische hulp op spoed terecht dan in heel 2020. “In een van de ziekenhuizen waar we rondvraag deden, zijn er gemiddeld 40 gedwongen opnames per jaar. Vandaag zitten ze er al aan 31. Op een bepaald moment klopten in één week tijd 33 jongeren met suïcidale klachten op spoed aan. Slechts 3 konden worden opgenomen.” Hetzelfde verhaal voor de pediatrieafdeling van het hospitaal, waar minderjarige anorexiapatiënten worden behandeld: “De voorbije jaren stonden er een achttal kinderen op de wachtlijst, momenteel zijn het er 35.”

"Van lockdown naar examenperiode"

De oorzaak is volgens Kestens tweeledig: “De lockdowns hakten er bij veel jongeren zwaar in: constant aanpassen, weinig perspectief, gezinnen onder stress door telewerk of werkloosheid, soms leven in moeilijke omstandigheden zoals armoede. Aan de meest recente versoepelingen had de schoolgaande jeugd bitter weinig, want ze rolden in één weg in een examenperiode, die ook nog eens extra onder druk stond door de leerachterstand.” 

Daarbovenop verlengde de coronacrisis de wachttijden in alle segmenten van de gezondheidszorg, dus ook die van de psychische hulp. “Collega-kinderpsychiaters en ikzelf zijn ontzettend bezorgd. Artsen op intensieve zorg wilden tijdens de coronacrisis niet moeten kiezen tussen het leven van een 80- of 90-jarige patiënt. Wij doen niets anders: elke dag moeten we schiften welk kind we hulp kunnen bieden en welk niet. Dat willen we niet meer.” Kestens doet dan ook een dringende oproep: “We hebben een plan nodig om dit probleem aan te pakken, en flink wat extra helpende handen ook.”

"Bied zelfde hulp als aan kinderen die chronisch ziek zijn"

Heeft jouw kind, of een jongere in jouw directe omgeving, nood aan psychologische bijstand? Eva Kestens geeft in onderstaande video enkele tips hoe je kan omgaan met jongeren in moeilijkheden:

Videospeler inladen...

De volledige VRT NWS Live, waarin kinder- en jeugdpsychiater Eva Kestens dieper ingaat op deze problematiek, kan je hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen