© Radio 2

Wandeltheater en sagen en legenden op abdijsite Herkenrode

Deze zomer zal er volop theater zijjn op Herkenrode. De voorstellingen zijn onderdeel van drie theaterweekends, in Hasselt, Westouter en Aarschot. Die weekends moeten het uithangbord worden van de theaterzomer waarmee OPENDOEK dit jaar uitpakt. Zo worden onder meer in Herkenrode tijdens het laatste weekend van augustus de sagen en legenden van de abdijsite opnieuw tot leven  gebracht.

Open Doek brengt dus deze zomer weer theater op Herkenrode in Hasselt. “We hebben een heel goed contact met de site en hebben de heemkundige kring aan het werk gezet om intereressante verhalen op te sporen", zegt Lennerd Carrein die het programma in Herkenrode samenstelde. 

Enkele lokale gezelschappen zullen tijdens een theaterwandeling op de site voorstellingen brengen die gebaseerd zijn op de sagen en legenden rond Herkenrode. “We hebben vier verhalen geselecteerd", zegt Carrein, "telkens uit een andere tijdsperiode tussen de 11de en 18de eeuw. De mensen worden dus echt op sleeptouw genomen doorheen de geschiedenis van de abdijsite.”

In de kruidentuin zullen in een open tent ook nog een aantal andere voorstellingen worden gespeeld. En kinderen kunnen in twee workshops leren hoe ze een levend standbeeld kunnen worden. “Op zondag is er ook nog "Het Vertellend Picknickkleed", dat wil zeggen dat je tijdens je picknick geanimeerd wordt door een verteller, als je dat wil natuurlijk”, zegt Carrein. 

Buiten de drie theaterweekends in Hasselt, Westouter en Aarschot, kun je in heel Vlaanderen ook terecht om doorlopend theater te beleven in 119 steden in Vlaanderen en Brussel. Als je een QR-code inscant op de bankjes langs rustplekken, kun je tijdens je wandeling of fietstocht luisteren naar de podcastreeks ‘Het Bankje’.

Voor de jonge ontdekkers is er ook het smartphonespel ‘Het Genootschap van de vreemde vogels” waarmee de hele familie aan de hand van geheime boodschappen mysteries kan ontrafelen en puzzels oplossen. Dit kan deze zomer gespeeld worden in tien steden en gemeenten. Meer informatie is te vinden op www.opendoek.be/toch-theater.

Meest gelezen