Videospeler inladen...

Historische hittegolven en extreme droogte van Moskou tot Canada : "Je kan amper nog ademen als je buitenkomt"

Bij ons mag het dan nog relatief fris zijn momenteel, op andere plaatsen in de wereld is dat helemaal anders: in grote delen van Oost-Europa is het bakken en braden momenteel, net als in British Columbia in Canada. Daar wordt het maar liefst 25 graden Celsius warmer dan normaal. Moskou kampt dan weer met een vroege hittegolf. "Dit hebben we in 120 jaar niet meegemaakt." 

In België valt het dit jaar voorlopig nog wel mee, maar de klimaatverstoring blijft intussen voor extremen zorgen wereldwijd. 

Grote delen van Oost-Europa baden in de hitte, van de Balkan helemaal noordwaarts tot in Moskou, zoals blijkt uit onderstaande kaart. "Records die er al heel lang stonden sneuvelen in heel Oost-Europa", schetst de Schotse meteoroloog Scott Duncan. Hij heeft het over een "significant gebied van extreme hitte." 

In Hongarije is in Fulophaza 40 graden Celsius opgetekend gisteren. Een nieuw dagrecord, meldt het Hongaarse KMI. Het zou zelfs gaan over een algemeen record voor de maand juni. Over heel Hongarije bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur gisteren 37 graden Celsius, zowat 10 graden warmer dan normaal. Mocht u een citytrip willen boeken naar Boedapest: ook daar sneuvelde een warmterecord, met 38,1 graden in noordelijke delen van de stad. Enkele dagen geleden was er in Hongarije al een waarschuwing verspreid voor een uitzonderlijke hittegolf.  

Bekijk hier beelden van de hittegolf in Rusland, Oekraïne en Bosnië-Herzegovina. Hoe gaan mensen daarmee om? De tekst gaat door onder de video:

Videospeler inladen...

Ook in Moskou is het amper nog om uit te houden momenteel. De stad beleeft een historische hittegolf. "De temperatuurshausse die we nu zien hebben we in geen 120 jaar meegemaakt", vertelt de Russische meteoroloog Marina Makarova. "Een duidelijk gevolg van de wereldwijde opwarming." 

Weersvoorspeller Leonid Starkov van Gismeteo: "De temperaturen liggen 7 tot 10 graden hoger dan normaal rond deze tijd. Dagrecords sneuvelen." Nooit was het zo vroeg zo warm. Het werd woensdag 34,8 graden in Moskou.

(tekst loopt door onder de foto) 

Dit hebben we in geen 120 jaar meegemaakt

Marina Makarova, meteoroloog
AFP or licensors

De temperatuur zou de volgende dagen nog verder pieken. "Wanneer je buitenkomt, kan je amper nog ademen", zegt Alexeï, een 19-jarige student. "De hel, echt de hel", zucht studente Tanja. "Je moet veel drinken." Voor anderen is het dan weer geen probleem: "Mij doet het plezier. Ik geniet ervan", zegt de 32-jarige Olga. 

Maar niet enkel in de hoofdstad, ook in noordelijke delen van het land die tegen de noordpool aanleunen, warmt het intussen weer fel op. Het arctisch gebied warmt zoals bekend veel sneller op dan gemiddeld, maar de jongste jaren gaat het bijzonder hard. Dat was de vorige jaren al zo, en ook dit jaar weer. 

"Lees dit traag aub"

Het gaat niet enkel om Oost-Europa. Klimaatexpert Jean-Pascal Van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het VN-klimaatpanel IPCC, deelde een tweet over de uitzonderlijk hoge temperaturen die verwacht worden in British Columbia, aan de Canadese westkust.

"Lees dit aub eens traag: 25 graden Celsius warmer dan normaal", schrijft hij over de hittegolf daar. 

Mogelijk gaan ook daar enkele historische warmterecords voor de bijl, maar de abnormale warmte valt ook af te lezen uit de minimumtemperaturen 's nachts of 's morgens. Omdat het nauwelijks nog afkoelt, blijft het minimaal nog 24 à 26 graden in sommige steden, mede door het hitte-eilandeffect (steden absorberen de zonnewarmte in hun steen en beton en houden die op die manier meer vast, red.). 

"West-Canada maakt zich op voor een historische hittegolf", waarschuwt The Weather Network. 

Drinkwater smaakt slecht door droogte

Onlangs lieten gebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten bijzonder hoge temperaturen optekenen zoals in Phoenix, Arizona. 

En er is nog een ander effect van de klimaatverstoring: extreme droogte. Grote delen van het westen en zuidwesten krijgen daar de hoogste droogteschaal mee (5 op een schaal van 1 tot 5), hoger dan 'extreem', zo is te zien op de officiële droogtemonitor. 

In Californië raken verschillende meren bijna of zelfs helemaal opgedroogd na verschillende jaren van droogte. Dat heeft een heel tastbaar gevolg in de regio: het drinkwater smaakt in sommige gebieden naar aarde. 

In Sacramento zeggen experts dat het nog altijd veilig is om  het te drinken, en ze gaven meteen enkele tips mee: "Voeg er een schijfje citroen aan toe of zet het water eerst in de ijskast." 

Als je drinkwater slecht smaakt, voeg er dan wat citroen aan toe

Carlos Eliason, woordvoerder nutsdiensten in Sacramento

Meest gelezen