James Arthur Photography

Limburgse boeren krijgen 3,5 miljoen euro van weersverzekering

De weersverzekering die vorig jaar in het leven werd geroepen, betaalde 39% van alle schadevergoedingen aan Limburgse boeren. 555 Limburgse landbouwers kregen een tegemoetkoming voor de schade en vooral droogte van afgelopen jaar. Over heel Vlaanderen werd er 13,5 miljoen aan premies verzameld, maar ze hadden dit jaar al meer dan 4 miljoen euro extra nodig. 

“Elk verzekeringssysteem is gebaseerd op solidariteit en we willen meer boeren overtuigen zich aan te sluiten bij de verzekering”, zegt Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD). Begin 2020 werd het landbouwrampenfonds afgeschaft. In de plaats kwam een weersverzekering die zou compenseren voor droogte, hagel, vorst en andere weersomstandigheden.  

De Limburgse boeren kregen al bijna 3,5 miljoen euro schadevergoeding van de verzekeringsfirma's. In het totaal werd er in Vlaanderen voor 17,84 miljoen euro aan schade uitbetaald. Door de droge weersomstandigheden vorig jaar in april heeft de verzekering al meer dan vier miljoen euro meer moeten uitkeren dan dat er is binnengekomen via premies.

De verzekeringsmaatschappijen hebben zich moeten aanpassen aan dat verlies. Enkele van hen zien het niet meer zitten om de verzekering nog aan te bieden, maar de grote maatschappijen blijven wel achter het systeem staan. 

Beluister hier het gesprek met Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts. Het artikel gaat daaronder verder.

Meer boeren motiveren

De verzekering heeft wel een goede werking en zorgde dat boeren sneller werden uitbetaald. Toch maakten slechts 13% van de boeren gebruik van de verzekering, iets waar Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts verandering in wil brengen: “Door de snellere uitbetaling hopen we dat andere boeren gemotiveerd raken om ook een verzekering af te sluiten.”

Organisaties als Boerenbond en ABV proberen mensen meer te informeren en te motiveren en daardoor zijn er al 10% meer polissen verkocht. “Wanneer meer boeren zich aansluiten bij de verzekering kunnen we de polissen lager houden en kunnen er volgend jaar grotere premies vrijgemaakt worden.”

Zonnebrand

De weersverzekering beschermt tegen veel weersomstandigheden, maar zonnebrand hoort daar niet bij. Daar willen Limburgse boeren graag verandering in zien. “In de commissie gaan wij een evaluatie houden van het laatste jaar en we zullen zeker bekijken of we de zonnebrand kunnen betrekken in de verzekering. Want dat probleem was ons nog niet bekend toen we het decreet opstelden”, aldus Coenegrachts.

Meest gelezen