Wit-Russische dissident Protasevitsj en zijn vriendin zouden in huisarrrest zitten

In Wit-Rusland zou de opgepakte dissident Roman Protasevitsj onder huisarrest geplaatst zijn. Eerder zat hij in de gevangenis nadat het toestel van Ryanair boven Wit-Rusland afgeleid werd en moest landen in de hoofdstad Minsk. Protasevitsj en zijn vriendin werden daarop gearresteerd. 

Het nieuws is nog niet officieel meegedeeld, maar komt van de ouders van het koppel. De vader van Protasevitsj zegt dat zijn zoon overgebracht is van de gevangenis naar een gehuurde flat in de hoofdstad Minsk. Dat is ook bevestigd door de ouders van zijn Russische vriendin Sofia Sapega. 

Beiden zaten sinds 23 mei in de cel. Toen werd het passagiersvliegtuig van Ryanair waarmee ze van Griekenland naar Litouwen vlogen, boven Wit-Rusland afgeleid naar Minsk, waarna het koppel werd opgepakt. Aanleiding was een blijkbaar valse bommelding, maar algemeen wordt aanvaard dat die was opgezet door de Wit-Russische overheid. 

Dat heeft tot grote internationale verontwaardiging en nieuwe sancties van de Europese Unie tegen toplui en bedrijven in Wit-Rusland geleid, zoals onder meer de sluiting van het luchtruim voor vliegtuigen uit dat land. Of de verzachting van de aanpak van Protasevitsj en zijn vriendin daar iets mee te maken heeft, is niet duidelijk. Anderzijds zijn ook enkele video's van Protasevitsj opgedoken, waarin hij "bekentenissen aflegt". Dat is vrijwel zeker onder dwang en gaat tegen alle rechtsregels in. Huisarrest zou dan een beloning kunnen zijn voor "goed gedrag". Hoe dan ook is Protasevitsj nog altijd niet vrij en kan hij Wit-Rusland niet verlaten.

Meest gelezen