Radio 2

IlloCare in Genk produceert 100 miljoen mondmaskers per jaar: "Productie moet in eigen land blijven"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bezocht vandaag de mondmaskerfabriek IlloCare in Genk. Sinds kort kunnen daar jaarlijks 100 miljoen chirurgische mondmaskers gemaakt worden. "En die productie moet in eigen land blijven", zei minister Beke. "We mogen niet afhankelijk worden van het buitenland."

IlloCare werd in volle coronatijd opgericht als dochterbedrijf van Illochroma, een drukkerij gespecialiseerd in etiketten. Het bedrijf investeerde 2,5 miljoen euro in een clean room en de nodige machines om mondmaskers te maken. “Door in Limburg te produceren, zijn we er zeker van dat de mondmaskers uitzonderlijk comfortabel én kwalitatief zijn", vertelt CEO Anna Li. "Op dit moment halen we een capaciteit van 100 miljoen stuks, waarmee we de concurrentie met de Chinese import kunnen aangaan. We maken onze maskers ook steeds modieuzer, zonder aan kwaliteit in te boeten."

“We zijn de enigen die onze maskers van het begin tot het einde kunnen testen”, vult Daniel Defrenne, R&D manager bij IlloCare aan. “Dat is heel belangrijk om de juiste bescherming te kunnen geven aan de mensen. De maskers die in Genk geproduceerd worden, zijn trouwens ook aangepast aan de Europeanen. Zo zijn onze maskers een beetje groter, is de metalen clip ook groter en de elastieken zijn ook zachter zodat je de maskers langer zonder problemen kan dragen.”

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Voor Wouter Beke is het heel belangrijk dat er in België op grote schaal mondmaskers geproduceerd worden. “Herinner u hoe we 16-17 maanden geleden plots geconfronteerd werden met een enorm tekort aan mondmaskers", zegt hij. "We waren totaal afhankelijk van de buitenlandse productie, onder meer van China. Iedereen vroeg tegelijkertijd naar mondmaskers.”

Snelle vaccinaties

De minister benadrukte ook dat iedereen zich zou moeten laten vaccineren. “Het ziet ernaar uit dat we dit weekend een vaccinatiegraad van 80 procent bereiken. Daarmee zijn we op dit moment een van de snelst vaccinerende landen ter wereld", zei hij.

Werkgeversorganisatie Voka pleit er intussen voor om ook bedrijfsartsen in te schakelen om de vaccinatiegraad te verhogen. "We moeten proeftuinen organiseren in bedrijven", zegt voorzitter Johan Leeten, "samen met de arbeidsgeneeskundige diensten.”

Meest gelezen