Radio 2

Primeur: Gentse vzw en universiteit kweken puppy's op basis van dna tot betere assistentiehonden

Dankzij een speciaal kweekprogramma van vzw Purpose Dogs en de Universiteit van Gent kunnen assistentiehonden in de toekomst sneller en goedkoper opgeleid worden. De onderzoekers selecteren goede assistentiehonden van over de hele wereld, op basis van hun dna, om pups te kweken die de juiste genetische assistentie-eigenschappen hebben. 

Een goede assistentiehond is goud waard, maar het kost veel tijd en geld om het dier op te leiden. Vaak slaagt zo'n hond uiteindelijk niet, waardoor de investering verloren is. Onderzoekers van de Gentse universiteit en van vzw Purpose Dogs kweken nu pups van dieren die erom gekend staan heel goede assistentiehonden te zijn. De honden worden geselecteerd op basis van hun dna en hun genetische voorgeschiedenis. De kans dat een puppy van een goede assistentiehond het later ook zelf goed zal doen, is groter. 

Lees verder onder het interview met vrijwilliger Laura en professor Bart Broeckx en/of lees verder.

De selectie van de honden is bijzonder streng. Een assistentiehond wordt onder meer getest op geluiden herkennen en apporteren. Het dier moet rustig kunnen blijven in alle omstandigheden en fysiek in topconditie zijn. Door erfelijke problemen moeten honden in opleiding vaak afhaken. Op dit moment worden maar 4 op de 10 honden na training ook effectief assistentiehond. Daardoor gaat tot 10.500 euro verloren. 

Uniek kweekprogramma

Daar wil professor dierengenetica van de Gentse universiteit Bart Broeckx, samen met vzw Purpose Dogs (nvdr waar de professor ook voorzitter van is), iets aan doen. De vzw heeft een uniek kweekprogramma opgezet met speciaal geselecteerde honden: "De teefjes van de pups komen van over heel de wereld", legt professor Broeckx uit. "We werken daarvoor samen met internationale verenigingen. Concreet komen deze honden uit Frankrijk, Zwitserland en Amerika. We kweken met deze honden en selecteren de pups op basis van hun dna. We hopen dat de slaagpercentages van de toekomstige assistentiehonden veel hoger zullen liggen." 

We kweken met teefjes die uit het buitenland komen

Professor dierengenetica Bart Broeckx van de Gentse universiteit

Ook kan het combineren van de juiste genen van een moederhond en een vaderhond ervoor zorgen dat bepaalde genetische afwijkingen bij de nazaten niet zullen voorkomen. Bepaalde gewrichtsafwijkingen, zoals heupdysplasie, wat vaak voorkomt bij honden, kunnen zo verminderd worden. Het resultaat mag er nu al zijn, zegt Broeckx: "Van het eerste jaar in dit kweekprogramma is het slaagpercentage van de opgeleide pups al gestegen naar 63 procent. Als we dat vergelijken op globaal niveau zien we dat het slaagpercentage daar maar 38 procent is."

Lees verder onder de foto.

Radio 2

Stofzuiger

Bij de opleidingen en strenge proeven wordt getest of een dier bijvoorbeeld kalm blijft bij geluiden zoals die van een stofzuiger. "We testen hoe een hond reageert in onbekende situaties en bij vreemde personen. Zo schudden we bijvoorbeeld met een doos vol stenen die een scherp geluid maakt. We kijken hoe de hond daarop reageert", zegt vrijwilliger en testpersoon Laura van vzw Purpose Dogs. "Het feit dat ik een vreemde ben voor zo'n hond is belangrijk want we willen zien hoe die reageert op andere mensen dan de personen in het gastgezin. Zo zien we de ware aard van de pup."

Professor Broeckx hoopt dat met deze methode het aantal geschikte assistentiehonden van vzw Purpose Dogs in België zal opgetrokken worden naar 150 dieren per jaar. 

Meest gelezen