Jasper Jacobs

Zonnepanelen fors duurder door grondstoftekort: "Maar vooral wantrouwen is een probleem", aldus sectorfederatie

De prijs voor de aankoop van zonnepanelen is tot 15 procent gestegen, voornamelijk door een tekort aan grondstoffen en hogere transportkosten. Maar voor de Vlaamse particuliere markt is de stijging een tweederangsprobleem, zegt Jan Caerels van de installateursfederatie. "Door het gebrek aan vertrouwen na de saga van de terugdraaiende teller ligt heel de business toch al plat", merkt hij op. "Terwijl het een heel goede investering blijft."

Zonnepanelen zijn duurder geworden, tot zelfs 15 procent, dat meldden enkele installateurs en leveranciers vanmorgen al aan de krant De Tijd. De prijsstijging ligt aan een tekort aan grondstoffen, zoals koper voor de bekabeling. Want door de economische heropstart na de coronacrisis kan het aanbod de groeiende vraag niet meer volgen. Daarnaast hebben ook internationale transporteurs (via zeecontainers en vrachtwagens) hun prijzen aangepast.

Zonnepanelen blijven economisch en ecologisch een goede investering

Jan Caerels, van sectorfederatie Techlink

Wantrouwende Vlaming

"Maar het is vooral een ongerustheid in Wallonië", legt Jan Caerels uit. Hij werkt voor Techlink, de Belgische sectorfederatie van installeurs van elektrotechnische systemen. "In Vlaanderen is de prijsstijging een tweederangsprobleem, want de business voor de particuliere markt lag toch al plat door de heisa rond het afschaffen van de terugdraaiende teller. Het vertrouwen bij de particulieren is volledig weg, en de vraag valt stil (...) Het is vooral een perceptieprobleem, want het blijft economisch en ecologisch een interessante investering", aldus Caerels. 

Caerels merkt ook op dat de prijsstijging geen specifiek zonnepanelen-probleem is. "Overal zijn de grondstoffen duurder geworden, van het hout en andere bouwmaterialen tot het bier, dus uiteraard heeft dat een weerslag ook op de zonnepanelen. Maar het is een Europees, en zelfs wereldwijd probleem."

Het is geen zonnepanelen-probleem. Alles is duurder geworden, van het hout tot het bier

Jan Caerels, van sectorfederatie Techlink

Voelbaar in de portemonnee?

Dat de prijs van zonnepanelen stijgt is dus een extra deuk aan de markt van de zonnepanelen, die in Vlaanderen dus al verstoord werd door de afschaffing van de terugdraaiende teller. "Het is nog altijd een goed idee om er aan te kopen", aldus Caerels. "Het is beter dan je geld op een spaarrekening tegen nul procent rente te laten staan, en als je geen geld hebt, kan je ook goedkoop gaan lenen."

Wie voor de prijsstijging opdraait hangt af van het type contract

Jan Caerels, van sectorfederatie Techlink

Daarnaast merkt Caerels op dat de prijsstijging (nog) niet per se voelbaar is in de portefeuille van de klant. "Als je als particulier enkele maanden geleden al een contract sloot, kan de installateur die prijzen niet meer aanpassen, en dan draait hij er voor op. Of als de installateur een contract had met de leverancier komt de kost misschien daar te liggen. Maar alles hangt af van het type contract dat je sloot voor de installatie natuurlijk", aldus Caerels.

Meest gelezen