Alexander Dumarey

Verdachten betaalden bijna 1 miljard euro om vervolging af te kopen

Sinds 2011 hebben zo'n 1.400 mensen en rechtspersonen, zoals bedrijven, hun vervolging kunnen afkopen. Dat schrijft De Tijd. Alles samen betaalden ze bijna 1 miljard euro aan de staat om niet meer veroordeeld te kunnen worden. Dat is mogelijk sinds de invoering van de afkoopwet, nu tien jaar geleden. 

Sinds de zogenoemde "afkoopwet" in 2011 is ingevoerd, kregen 1.368 mensen en rechtspersonen de kans hun vervolging af te kopen via een verruimde minnelijke schikking. Dat gebeurde vooral in fraudezaken. 

Ze betaalden voor die schikkingen in totaal meer dan 955 miljoen euro aan de staat om een veroordeling te ontlopen. Bijna de helft is betaald aan het gerecht, de rest ging naar de fiscus, die in fiscale fraudezaken ook vergoed moet worden. En er stroomde bijna 20 miljoen euro naar andere benadeelde partijen.

In Vlaanderen, goed voor 684 van de 1.368 schikkingen die sinds 2011 zijn voorgesteld, maak je meer kans om een vervolging te mogen afkopen. 442 schikkingen vonden plaats in Wallonië, 223 in Brussel en de resterende 19 zijn gesloten door het federaal parket. Er worden geen details gegeven over de zaken waarin geschikt is, maar het gaat vooral over fiscale, economische of financiële misdrijven

Meest gelezen