archieffoto Gina Coladangelo en Matt Hancock
AFP or licensors

Britse minister van Gezondheid stapt op na commotie over hartstochtelijke kus met adviseur

De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock heeft zijn ontslag aangeboden. Hij stond onder zware druk nadat de sensatiekrant The Sun gisteren foto's van hem publiceerde waarop te zien is hoe hij een vrouwelijke adviseur hartstochtelijk kust. De kus dateert van 6 mei, een moment waarop er nog strenge coronaregels golden in verband met persoonlijke contacten.  

De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock (42) is gisteren beschuldigd van overtreding van de coronaregels, nadat een tabloid onthuld had dat hij een verhouding had met een medewerkster die vorig jaar discreet als adviseur benoemd werd op zijn kabinet. De minister verontschuldigde zich voor de overtreding, maar sloot uit dat hij zou aftreden. Hancock was een van de ministers die er bij de Britten streng op aandrongen dat ze zich strikt aan de regels zouden houden. Ook een vereniging van familieleden van COVID-slachtoffers drong intussen aan op zijn ontslag. 

"Ik begrijp welke enorme offers iedereen in het VK heeft gebracht en dus moet ik ontslag nemen", bekijk het verslag uit "Het journaal" hier: 

Videospeler inladen...

In een videoboodschap op Twitter heeft Hancock vanavond dan toch aangekondigd dat hij ontslag neemt. "Ik ben de premier gaan opzoeken om mijn ontslag te geven als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Ik begrijp welke enorme offers iedereen in dit land gebracht heeft, de offers die u gebracht heeft, en wie de regels voorschrijft moet ze ook naleven. En dus moet ik ontslag nemen."

Bekijk hier de boodschap en lees daaronder verder: 

De sensatiekrant The Sun publiceerde gisteren foto's waarop te zien is dat de minister in een kantoor in Westminster Gina Coladangelo op de mond kust. Hancock is getrouwd en heeft drie kinderen, ook Coladangelo is gehuwd. De foto dateert van 6 mei, toen omhelzingen met mensen die tot een ander gezin behoren in Engeland verboden waren vanwege de coronabeperkingen. Gina Coladangelo is een lobbyiste die vandaag de communicatie verzorgt van een winkelketen die is opgericht door haar man. Matt Hancock kent haar sinds ze op de universiteit zaten. Het gedrag van Hancock in coronatijden gaat volgens de critici ten koste van de geloofwaardigheid van de regering. 

De oppositie eiste het vertrek van Hancock en vandaag kreeg hij ook in de ochtendkranten al de volle laag. "Hoe kan hij nog doorgaan?", schreef de Daily Mail op de voorpagina. "Een bedrieger en een leugenaar. En dus steunt de premier hem", sneerde de Daily Mirror. 

Oppositiepartij Labour vermoedt ook dat Hancock zich niet heeft gehouden aan de gedragscode voor ministers. Parlementariër Angela Rayner concludeerde dat de minister kennelijk heeft nagelaten te melden dat hij een relatie had met iemand die hij persoonlijk had aangesteld als topadviseur.

Belga

Minister van Transport Grant Shapps zei op SkyNews dat elke benoeming via een uiterst "rigoureus proces" verliep dat niet omzeild kan worden. Verder weigerde hij commentaar op een "volledig persoonlijke" affaire. 

Hancock erkende in eerste instantie enkel "dat hij de afstandsregels had geschonden". Hij zei dat "hij zich zou blijven inspannen om het land uit de pandemie halen" en hij vroeg respect voor de privacy "in deze persoonlijke aangelegenheid". De voorbije weken kwam hij ook al onder vuur te liggen voor zijn aanpak van de coronacrisis. En vanavond heeft hij dus zijn ontslag aangeboden.  Sajid Javid, voormalig minister van Financiën en ook voormalig minister van Binnenlandse Zaken, volgt hem op. 

Meest gelezen