Coronablog: Nog minder dan 400 covidpatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Momenteel worden daar 380 coronapatiënten verzorgd. Dat cijfer duikt daarmee weer onder de 400. Ook de andere coronacijfers blijven de neerwaartse trend volgen. En vanaf 1 juli kan elke Brusselaar vanaf 16 jaar ook gewoon zonder afspraak een coronaprik halen. Volg hier de belangrijkste en opvallendste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: Minder dan 400 covidpatiënten in het ziekenhuis

 • Gisteren, op vrijdag 25 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.826.541 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 73,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 59,3 procent. 3.787.222 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 19 tot en met 25 juni werden elke dag gemiddeld 26 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 25 procent minder dan de week ervoor (7 en 13 juni). Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - vrijdag 25 juni - meldden de ziekenhuizen 13 opnames (-17 in vergelijking met wat ze donderdag meldden). 37 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (-4). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen van donderdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden vrijdag een totaal van 380 covidpatiënten in het ziekenhuis, -42 in vergelijking met donderdag. Het aantal covidpatiënten in de Belgische ziekenhuzien daalt daarmee weer onder de 400. De bezetting blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 23 procent.
 • 157 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-18 in vergelijking met donderdag). 101 van hen hebben beademing nodig (-8). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 26 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 21 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.
 • In de week van 16 tot en met 22 juni overleden elke dag gemiddeld 5 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 12 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor (9 tot en met 15 juni). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.160 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 16 en 22 juni werden per dag gemiddeld 358 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 41 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.082.476 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 16 en 22 juni werden dagelijks gemiddeld 38.300 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 16 en 22 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,3 procent (0,7 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net iets meer dan 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,80. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Amerikaanse geneesmiddelenagentschap voegt waarschuwing voor hartontsteking toe aan bijsluiter vaccins Pfizer en Moderna

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft vrijdag een waarschuwing voor het risico op zeldzame hartontstekingen toegevoegd aan de bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer en Moderna. Daarin wordt gewezen op meldingen van bijwerkingen na het toedienen van de tweede dosis van de vaccins. Het gaat concreet om een verhoogd risico op ontstekingen van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis). 

De wijzigingen komen er na overleg woensdag tussen het FDA en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Aan het einde van de tweede week van juni waren meer dan 1.200 meldingen van myocarditis of pericarditis gemeld bij VAERS, het Amerikaanse meldpunt voor bijwerkingen na een vaccinatie. Het aantal gevallen ligt hoger bij mannen, en in de week na de toediening van de tweede dosis. Er waren 309 ziekenhuisopnames voor hartonstekingen bij mensen jonger dan 30, 295 hebben het ziekenhuis al verlaten.

De FDA wijst erop dat het risico op hartontsteking na vaccinatie heel laag is, gezien het aantal vaccins die in de Verenigde Staten al zijn toegediend. Het gaat om iets meer dan 1.200 gevallen op een totaal van meer dan 300 miljoen dosissen van Pfizer en Moderna die al zijn toegediend in de VS.

Vanaf 1 juli kunnen Brusselaars ook gewoon zonder afspraak een prik halen: "Alle drempels vallen weg"

Vanaf 1 juli kan elke Brusselaar vanaf 16 jaar met of zonder afspraak gaan aanschuiven in 1 van de 10 vaccinatiecentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vaccinatiegraad moet er dringend omhoog, om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten. "Het blijft onze ambitie om op 15 juli aan 70 procent eerste prikken te geraken."

Lees meer in het artikel:

Duitsland verbiedt bijna alle reizigers uit Rusland en Portugal

Duitsland heeft Portugal en Rusland toegevoegd aan de lijst met hoogrisicolanden. Daardoor zullen er vrijwel geen reizigers uit die landen meer binnen mogen op Duits grondgebied.

Vanaf dinsdag mogen alleen Duitse staatsburgers of permanente inwoners van Duitsland vanuit Portugal of Rusland Duitsland binnen. Voor andere reizigers uit Portugal en Rusland is het verboden om via het spoor, de lucht, de weg of de zee naar Duitsland te komen. Mensen uit die landen die worden toegelaten, moeten een quarantaineperiode van 14 dagen uitzitten, zelfs met bewijs van een negatieve coronatest.

Portugal en Rusland kampen met een forse toename van het aantal besmettingen, voornamelijk met de deltavariant die besmettelijker en agressiever zou zijn.

Duitsland heeft al 14 landen op de lijst met hoog risico staan, waaronder Groot-Brittannië, India en Brazilië.

Australische stad Sydney gaat voor twee weken in lockdown

De Australische stad Sydney en omgeving gaan voor twee weken in lockdown. Zo'n 5 miljoen inwoners van Sydney, in Australië, mogen tot en met vrijdag 9 juli hun huis enkel verlaten voor boodschappen, doktersbezoek, school of werk.

De overheid maakt zich grote zorgen over de uitbraak van de deltavariant van het coronavirus (de variant die voor het eerst in India vastgesteld werd, red). De voorbije dagen waren er 80 nieuwe besmettingen. Er gold al een harde lockdown voor de bewoners van het centrum en enkele buitenwijken van Sydney, maar die wordt nu uitgebreid naar de hele stad en de voorsteden.

"De deltavariant blijkt een te duchten vijand te zijn", aldus Brad Hazzard, minister van Gezondheid in de staat New South Wales, waar Sydney ligt. "Wat ook de maatregelen zijn die genomen worden, het virus lijkt te weten hoe het de tegenaanval moet inzetten."

Sydney, 26 juni 2021
AFP or licensors

Inreisverbod voor 24 landen gaat in, ook Verenigd Koninkrijk zit erbij

Vanaf vandaag gaat een inreisverbod in voor inwoners van 24 landen die naar België willen komen. Het gaat om landen waar varianten van het coronavirus steeds feller om zich heen grijpen. Om die reden was het al van eind april verboden voor mensen uit India, Brazilië en Zuid-Afrika, om naar ons land te reizen.  

Nu komt er als meest opvallende land het Verenigd Koninkrijk bij, waar gisteren nog op één dag tijd 15810 nieuwe besmettingen werden opgetekend en zelfs 16703 op donderdag. Verder gaat het vooral om landen in Latijns-Amerika (Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Paraguay, Peru, Uruguay, Suriname en Trinidad en Tobago) en Afrika (Botswana, Congo, eSwatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, Oeganda, Tunesië en Zimbabwe). Tenslotte geldt nu ook een inreisverbod voor de Aziatische landen Bangladesh, Georgië, Nepal en Pakistan. In het Midden-Oosten worden reizigers uit Bahrein niet meer toegelaten. 

De gevolgen van het verbod zijn ingrijpender dan tijdens de tweede golf. Toen mochten nog familieleden hier op bezoek komen. Nu mogen alleen nog mensen komen die hier wettig verblijven OF die via Brussel naar een ander land vliegen. Er is ook een uitzondering voor diplomaten en werknemers van bepaalde organisaties en voor mensen die om humanitaire redenen naar hier komen.

Dat alles zal zeker in de vakantieperiode een impact hebben, zegt bijvoorbeeld Brussels Airlines, dat vluchten verzorgt vanuit Kinshasa in Congo en Entebbe in Oeganda. De maatregel komt ook heel plots. Hij is donderdag gepubliceerd en wordt dus vandaag al van kracht.   

Duizenden Belgen kregen behalve COVID ook een gevaarlijke schimmelinfectie. De helft overleefde het niet

Luc Claes uit Leuven werd eind vorig jaar besmet met het coronavirus. Tegelijk kreeg hij ook aspergillose, een gevaarlijke schimmelinfectie. Luc kan het gelukkig navertellen, maar veel lotgenoten hadden minder geluk. Een paar duizend covidpatiënten op intensieve zorg ontwikkelden het voorbije jaar dezelfde schimmelinfectie. Ongeveer de helft van die patiënten overleed.

Lees meer in het artikel:

Extra vrije plaatsen voor vaccinaties in Brussel en Gent dit weekend, met of zonder afspraak

In enkele steden kunnen mensen van 16 jaar en ouder die nog geen uitnodiging voor een vaccin gekregen hebben, zich de komende dagen met of zonder afspraak laten inenten.

In Gent zijn er vandaag bijvoorbeeld nog 1.000 vrije plaatsen. De stad vraagt wel om een afspraak te maken. Gentenaars van 16 jaar of ouder die nog geen code of brief hebben ontvangen en dus geen afspraak kunnen maken, zijn morgen ook welkom. Zij mogen zich spontaan aanmelden voor een eerste prik van het vaccin van Pfizer. Ze kunnen dat doen tussen 11 en 17 uur en moeten dan enkel hun identiteitskaart voorleggen. Gisteren liep het storm nadat de stad Gentenaars opgeroepen had om zich zonder afspraak aan te melden.

In Brussel kunnen mensen die nog geen afspraak hebben, zich dit weekend laten inenten in het vaccinatiecentrum op de Heizel. Zij kunnen er terecht tussen 9 en 15 uur. "Alle Brusselaars van 16 jaar en ouder kunnen zich dit weekend laten vaccineren in het Heizelvaccinatiecentrum met of zonder afspraak", zegt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Ze beveelt wel aan om op voorhand een afspraak te maken om wachtrijen te vermijden en zeker te zijn van een vaccin. Dat kan via www.bru-vax.brussels.

Bij Spoor Oost in Antwerpen kunnen jongeren die nog geen vaccinatie-uitnodiging hebben gekregen, zich dit weekend ook zélf inschrijven op de reservelijst QVAX voor een prik. Wie dat doet, krijgt maandag een uitnodiging en kan dan woensdag al gevaccineerd worden.

Herlees hier hoe het er gisteren aan toe ging in Gent:

Niet maandag, maar vandaag al: code bemachtigen voor gratis coronatest om op reis te gaan

Dit weekend al zal je een code voor een gratis PCR-test, die je nodig hebt om op reis te vertrekken, kunnen proberen aanvragen. Dat is vroeger dan verwacht, want normaal ging het systeem pas vanaf maandag van start. Maar in welke situaties heb je nu zo'n negatieve PCR-test nodig? En waar moet je die test laten afnemen?

Lees meer in het artikel:

Vlamingen die niet zijn komen opdagen voor eerste prik krijgen binnenkort een tweede kans

Vlamingen die niet zijn komen opdagen op de afspraak voor een eerste vaccin, krijgen vanaf 30 juni een tweede kans. Dat heeft het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid gisteren bekendgemaakt. In totaal gaat het om 220.000 Vlamingen. Vanaf 30 juni zullen zij zich via QVAX (het systeem van de reservelijst) kunnen aanmelden voor een nieuwe afspraak. Later krijgen zij sowieso nog een  uitnodiging per post. Mensen die uitdrukkelijk hebben aangegeven dat ze geen vaccin wensen (80.000 Vlamingen), krijgen vanaf 30 juni ook een tweede kans. Zij moeten zich wel eerst registreren op QVAX.

Meest gelezen