Duitse politie: "Somalische verdachte mesaanval in Würzburg was gekend en had psychische problemen"

De Somalische verdachte van de dodelijke mesaanval in Wurzburg, in de Duitse deelstaat Beieren, had psychische problemen. Dat zegt de politie. Toch wordt ook een terreuraanval niet uitgesloten. 

Bij een aanval in een kledingwinkel, in een bank en op straat vielen vrijdagavond drie doden en raakten minstens vijf mensen ernstig gewond. Twee van hen zijn volgens de politie in levensgevaar zijn. Daarnaast raakte een onbekend aantal mensen ook lichtgewond.

De plaats waar de mesaanval zich voordeed, wordt zaterdagmorgen nog altijd afgezet door de politie. Aan de gevel van de getroffen winkel in het centrum van Würzburg hebben mensen bloemen en kaarsen neergelegd. De winkels en cafés in de onmiddellijke omgeving zijn wel heropend, zo meldden ooggetuigen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De verdachte is een 24-jarige Somalische man, die al ongeveer vijf jaar in Duitsland woont en in een opvangcentrum voor daklozen in Würzburg verbleef. Hij volgde een psychiatrische behandeling.

Zijn mentale toestand geldt als een mogelijke verklaring voor de gewelddadige actie, maar er wordt ook onderzocht of er sprake kan zijn van een islamistisch motief. Volgens de omstaanders zou de man “Allah Akbar” of “God is groot” hebben geroepen. 

De politie probeert nu te achterhalen wat het motief was van de dader, die de voorbijgangers schijnbaar lukraak neerstak. De dader ligt momenteel gewond in het ziekenhuis, nadat hij door een politieagent werd neergeschoten in het been. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

In de Duitse deelstaat Beieren worden de vlaggen halfstok gehangen, zo zegt minister-president Markus Söder (CSU).

Meest gelezen