Kogelgaten in de romp van de helikopter.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Helikopter van Colombiaanse president beschoten

De helikopter die de Colombiaanse president Ivan Duque vervoerde, is beschoten.  Het incident gebeurde na een bezoek aan een provincie nabij de Venezolaanse grens. "Het is een laffe aanval, we zien kogelgaten in het presidentiële toestel", aldus de president in een verklaring. 

Volgens Duque heeft zijn veiligheidsdienst "iets dodelijks" voorkomen. Uiteindelijk raakte niemand gewond. Aan boord van het toestel zaten ook minister Diego Molano van Defensie, minister Daniel Palacios van Binnenlandse Zaken en de gouverneur van de provincie Norte de Santander, Silvano Serrano. Ze waren net vertrokken uit Sardinata, in de regio Catatumbo, waar ze sociale investeringsprojecten en de strijd tegen de drugshandel in dat grensgebied met Venezuela evalueerden.

Op weg naar de grensstad Cucuta kwamen ze onder vuur te liggen. "We zijn niet bang voor geweld of terreurdaden. Onze staat is sterk en Colombia is sterk genoeg om dit soort dreigingen het hoofd te bieden", aldus de president.

In het gebied zijn guerrillaorganisatie ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) en splintergroeperingen van rebellenorganisatie FARC actief. ELN is een linkse groepering die voornamelijk aanvallen uitvoert in het oosten van Colombia. De groepering bestaat uit zowat 5.000 strijders. De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) was voorheen de grootste guerrillaorganisatie, maar sloot in 2016 een vredesakkoord met de regering en legde de wapens neer. Splintergroeperingen van FARC negeren het akkoord echter.

Maar wie er achter de beschieting zit, is nog niet duidelijk. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. De voorbije maanden was het in veel Colombiaanse steden ook onrustig. Er ontstond veel protest tegen een belastinghervorming die de regering van president Duque wilde doorvoeren en die nadelig zou zijn voor de armere bevolkingen. Bij de protesten tegen die hervorming vielen ook al doden en gewonden. 

Meest gelezen