Vanaf 1 juli kunnen Brusselaars ook gewoon zonder afspraak een prik halen: "Alle drempels vallen weg"

Vanaf 1 juli kan elke Brusselaar vanaf 16 jaar met of zonder afspraak gaan aanschuiven in 1 van de 10 vaccinatiecentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vaccinatiegraad moet er dringend omhoog, om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten. "Het blijft onze ambitie om op 15 juli aan 70 procent eerste prikken te geraken."

Qua vaccinatiebereidheid hinkt Brussel stevig achterop op de andere regio's. 52 procent van de volwassenbevolking heeft er al minstens 1 vaccin gekregen, waar dat aandeel in Vlaanderen nu al op 77 procent ligt. Maar ze blijven daar niet bij de pakken zitten, zegt Inge Neven, verantwoordelijk voor het covidbeheer in Brussel.

"Het blijft onze ambitie om op 15 juli aan 70 procent eerste prikken te geraken. We hebben een jonge bevolking in het Brusselse en we weten dat de vaccinatiebereidheid daar lager is dan bij de ouderen. Dus dat is zeker een uitdaging. Maar de vaccins zijn er, de centra zijn er, de capaciteit is er. Dus het is gewoon aan de mensen om te komen."

Lastminutebeslissers

Binnenkort kan je die laatste zin ook heel letterlijk nemen. Vanaf 1 juli kunnen alle Brusselaars vanaf 16 jaar in alle vaccinatiecentra terecht, met of zonder afspraak. "We willen het de mensen heel makkelijk maken voor een prik", zegt Neven. "We zien dat jongeren lastminutebeslissers zijn. We willen hen ook de kans geven, als ze geen afspraak gemaakt hebben, om toch ook een prik te kunnen halen in een van onze 10 centra."

De voorbije weken werd dat ook af en toe getest in verschillende Brusselse vaccinatiecentra. "We zien dat dat vlot verlopen is. Daarom hebben we nu beslist om dat helemaal open te trekken." 

We hadden vorige week 1.700 mensen die uit de zogenaamde 'countries of concern' zijn binnengekomen

Inge Neven, verantwoordelijk voor het covidbeheer in Brussel

Tijdens die testmomenten zag Neven jongeren binnenlopen, maar ook nog iets oudere mensen. "We merken dat mensen dat gemakkelijker vinden dan een afspraak te maken via ons systeem. Nu zijn alle drempels weg, al zullen de wachttijden wel een beetje langer zijn." Daarom blijven de vaccinatiecentra "aanraden" om een afspraak te maken. "Zo ben je ook zeker dat je goed en op tijd geholpen zult worden."

(Lees verder onder de foto)

Vierde golf vermijden

Brussel, en bij uitbreiding de rest van ons land, probeert met dat sprintje in juli nog altijd de race te winnen tegen de erg besmettelijke deltavariant van het coronavirus. "We zitten in Brussel met een grootstedelijke context waarin er heel veel gereisd wordt", legt Neven uit. "We hadden vorige week 1.700 mensen die uit de zogenaamde 'countries of concern' (landen met veel besmettingen, red.) zijn binnengekomen. Dat is toch wel wat en er is ook heel wat circulatie in Brussel. We zijn er echt van overtuigd dat we een vierde golf kunnen vermijden als mensen beschermd zijn."

Ook na 15 juli kunnen mensen nog een prikje scoren in Brussel, benadrukt Neven. "Maar het zal dan niet meer op elke mogelijk plaats kunnen. Het is dus nu het moment om je nog te laten vaccineren."

Meest gelezen