Videospeler inladen...

BEKIJK - Regenboogvlaggen verboden in fanzone in Hongarije, UEFA wijst naar lokale autoriteiten

Bezoekers van de fanzone van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) in de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben in de aanloop naar de 1/8e finale van Oranje op het EK tegen Tsjechië hun regenboogvlag moeten inleveren. Beveiligers deden dat naar eigen zeggen op verzoek van de Europese voetbalbond UEFA, die volgens hen alleen vlaggen met de kleuren van het land toestaat. Maar de UEFA zegt dat daar niks van aan is én laat de vlaggen expliciet toe in het stadion.

Er zijn wel wat Nederlandse voetbalfans die regenboogvlaggen hebben meegenomen naar Boedapest uit protest tegen een onlangs ingevoerde antihomowet in Hongarije. Maar nu blijkt dat zij die vlag moeten inleveren bij het binnengaan van de fanzone of de Puskas Arena.

De stewards in de fanzone kunnen alvast op niet veel begrip rekenen. "Mijn bloed kookt", fulmineert een Nederlandse fan tegenover VRT NWS-journalist Steven Decraene. "Ik kan hier niet gewoon zijn wie ik ben. En dat voor een land in Europa. Ik schaam mij rot dat ze (Hongarije, red.) nog in Europa zitten. Ik maak nu mee wat de Hongaarse LGBT-gemeenschap de komende jaren te wachten staat: niet uitkomen voor je kleur, voor je geaardheid, voor hoe je geboren bent."

Bekijk hier de reportage vanuit Boedapest:

Videospeler inladen...

Volgens de stewards ter plaatse kwam de opdracht van de Europese voetbalbond UEFA.  "In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de UEFA, dus die mag dat bepalen", vertelt KNVB-woordvoerder Daan Schippers aan onze NOS-collega's. "Maar dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dit besluit steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en zijn daarom de OneLove-campagne gestart."

Maar, opvallend, de UEFA ontkent dat hij de regenboogvlaggen verbiedt. Volgens de bond moet het verbod dus van de lokale autoriteiten gekomen zijn. "De UEFA heeft laten weten aan de Hongaarse voetbalbond dat de regenboogvlaggen niet politiek zijn en in lijn zijn met UEFA's EqualGame-campagne, die strijdt tegen alle discriminatie", klinkt het op Twitter. De Europese voetbalbond schrijft bovendien expliciet dat regenboogvlaggen in het stadion zelf toegelaten zijn.

Aanvoerdersband

Nederland-kapitein Georginio Wijnaldum zal tijdens de wedstrijd tegen de Tsjechen een aanvoerdersband dragen met de tekst: 'OneLove', als statement tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.

Eerder kreeg de UEFA veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens een duel van Duitsland met Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. De Duitse doelman Manuel Neuer mocht wel een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog dragen.

De fanzone, voorafgaand aan de 1/8e finale tegen Tsjechië, werd door 10.640 overwegend Nederlandse supporters bezocht. De sfeer was er opperbest, zo leren deze beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen