Brug over Albertkanaal in Kuringen afgebroken: "Bij deze werkmethode vallen er geen brokstukken in het water"

In Kuringen (Hasselt) werd vandaag de oude brug over het Albertkanaal afgebroken om een nieuwe en hogere brug te installeren. De Vlaamse Waterweg verhoogt alle bruggen over het Albertkanaal om het vervoer over het water te stimuleren.

De brug is balk per balk weggenomen, via een vernieuwde afbraaktechniek. In plaats van de oude brug te lijf te gaan met breekhamers en het beton zo stukje bij beetje af te knabbelen, werden de betonnen balken één voor één in hun geheel weggenomen. Er werden eerst zaagsnedes gemaakt aan de uiteinden van elke balk. Elk brugdeel is vervolgens met grote hijskranen op de oevers gelegd en daar verder gedemonteerd en verwerkt tot puin. 

“De afbraak op deze manier aanpakken, heeft een aantal belangrijke voordelen”, legt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) uit. “Bij deze werkmethode vallen er geen brokstukken in het water. De werken verlopen daardoor een pak rustiger en veroorzaken minder lawaai voor de omgeving.”

De stalen boogbrug wordt 123 meter lang, 18 meter breed en 23 meter hoog

De nieuwe stalen boogbrug wordt ondertussen samengesteld op het montageterrein langs het jaagpad aan de Albertkanaalstraat iets verderop in Stokrooie. “De stalen boogbrug wordt 123 meter lang, 18 meter breed en 23 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe brug in maart 2022 worden geopend voor het verkeer,” vertelt Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv." 

Tijdens de werken is de Overdemerstraat onderbroken voor een periode van ongeveer 9 maanden, tot begin maart 2022. Tijdens deze onderbreking wordt een omleiding voorzien.

Meest gelezen