Dursun Aydemir / Pool / Hans Lucas

Coronablog - Premier Xavier Bettel van Luxemburg test positief op coronavirus, kort na Europese top in Brussel

Vandaag en morgen geen nieuwe cijfers over de coronasituatie in ons land door een aangepaste rapportering van de ziekenhuizen aan Sciensano. Vandaag gaat wel fase 2 van het Zomerplan met versoepelingen in. Vraag niet langer "wat mogen we nog wel", maar "moeten we nog ergens rekening mee houden". Volg de belangrijkste en opvallendste corona-updates in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Luxemburgse premier test positief op coronavirus

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft een positieve covidtest ondergaan en heeft zich in zelfisolatie geplaatst. Dat is vandaag door zijn communicatiedienst meegedeeld. De 48-jarige regeringsleider had donderdag en vrijdag nog deelgenomen aan een Europese top in Brussel. Maar geen enkele van de 26 andere  leiders wordt als een nauw contact beschouwd, zo klinkt het.

Een woordvoerder verduidelijkt dat er volgens de Luxemburgse regels sprake is van een nauw contact wanneer meer dan vijftien minuten met een persoon worden doorgebracht, zonder mondmasker, en op een afstand van minder dan twee meter. "De afstandsregels werden gerespecteerd", zo zegt de woordvoerder. "Geen enkel staatshoofd of regeringsleider staat op de lijst van nauwe contacten van de premier."

Bettel, die tot nu toe één prik met het coronavaccin van AstraZeneca heeft gekregen, vertoont momenteel lichte symptomen. Hij kan zijn taken via telewerk blijven uitoefenen, klinkt het nog.

Blik op de cijfers... waarom er geen nieuwe cijfers meer zijn op zondag en maandag

Normaal bieden wij je in deze post altijd de nieuwste cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano over de coronasituatie in ons land aan. Vandaag vind je hier geen nieuwe update. Hoe komt dat?

Sciensano en het Crisiscentrum beslisten afgelopen week dat de ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagcijfers niet langer in real time hoeven te registreren. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daarom kunnen de ziekenhuiscijfers op de website van Sciensano niet geüpdatet worden op zondag en maandag.

Om verwarring te vermijden, zullen er op de website van Sciensano op zondag en maandag voortaan ook geen updates meer verschijnen over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers. Er worden op die dagen ook geen nieuwe dagrapporten gepubliceerd.

De cijfers van het weekend zullen voortaan op dinsdag beschikbaar zijn. Komende dinsdag vind je in onze blog dus de nieuwste cijfers terug.

Zuid-Afrika verscherpt coronamaatregelen wegens sterke stijging aantal besmettingen

De coronamaatregelen in Zuid-Afrika worden aangescherpt om de forse opgang van het aantal besmettingen tegen te gaan. Dat heeft president Cyril Ramaphosa meegedeeld. "We zijn in de greep van een verwoestende golf", zo verklaarde de president. Hij doelde daarmee op de opgang van de deltavariant van het virus, een zeer besmettelijke mutatie die voor het eerst in India werd vastgesteld.  

Om die stijging tegen te gaan zijn bijeenkomsten, ook in buitenlucht, voortaan verboden. Er geldt enkel een uitzondering voor begrafenissen, waar tot vijftig mensen aanwezig mogen zijn. Bovendien zal er tussen 21 en 4 uur een avondklok van kracht zijn. Verder wordt de verkoop van alcohol aan banden gelegd. In de zwaarstgetroffen regio's komen er ook reisbeperkingen. De maatregelen gelden voorlopig voor een periode van veertien dagen.

Zuid-Afrika heeft vandaag 15.036 nieuwe coronabesmettingen geteld, het hoogste aantal voor dit jaar. Vooral de grootsteden Pretoria en Johannesburg zijn bijzonder zwaar getroffen. Zij vertegenwoordigen meer dan 60 procent van alle nieuwe besmettingen in het hele land. De gezondheidsvoorzieningen staan er zwaar onder druk.

Coronasituatie in Rusland verslechtert nog meer: recordaantal overlijdens in Moskou in één dag tijd

In de Russische hoofdstad Moskou zijn de voorbije 24 uur 144 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is het hoogste aantal in een dag tijd in Moskou sinds het begin van de pandemie.

Het is -opnieuw- een signaal dat de coronasituatie in Rusland erg aan het verslechteren is. Gisteren al raakte bekend dat in Sint-Petersburg, na Moskou de grootste stad van Rusland, 107 overlijdens in 24 uur tijd geregistreerd zijn. Sinds het begin van de pandemie heeft geen enkele Russische stad ooit zoveel doden opgetekend in 24 uur tijd.

De voorbije 24 uur zijn in heel Rusland 20.538 nieuwe besmettingen bevestigd. De dag ervoor waren het er 21.665, een record. Het merendeel van de besmettingen doet zich voor in Moskou en Sint-Petersburg. Volgens Sergej Sobjanin, de burgemeester van Moskou, worden in de hoofdstad bijna elke dag 2.000 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. "Er zijn 20.000 bedden vrijgemaakt voor covidpatiënten, 14.000 daarvan zijn momenteel bezet. Dat is veel", klinkt het.

De slechtere coronasituatie in Rusland is vooral te wijten aan de opmars van de besmettelijke deltavariant, die voor het eerst in India vastgesteld is.

Moskou, 21 juni 2021
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vrijwilligers in de vaccinatiecentra: "Veel enthousiasme, bijna een festivalsfeer"

De vaccinatiecentra draaien op volle toeren en de vrijwilligers geven het beste van zichzelf. Matthias Kempeneers, operationeel verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum in Vilvoorde, en Marjolein Eerdekens, vrijwilligster in het vaccinatiecentrum in Hasselt, vertellen hoe het er bij hen aan toe gaat:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Hasseltse burgemeester Steven Vandeput: "Respect voor burgemeesters Boom en Rumst over beslissing Tomorrowland"

De Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA) heeft "het volste begrip" voor de burgemeesters van Boom en Rumst, die geen toestemming hebben gegeven voor het festival Tomorrowland eind augustus en begin september. Het risico voor de algemene gezondheid en de veiligheid voor de regio zou te groot geweest zijn, klonk het. Enkele dagen geleden liet de organisatie van Tomorrowland zelf weten er de stekker uit te trekken.

Vandeput heeft wel zijn toestemming gegeven voor Pukkelpop in Hasselt in augustus, waar tot 75.000 festivalgangers welkom zijn. "Elke burgemeester beslist autonoom over zijn eigen grondgebied", zegt hij in "De zevende dag". "Wij hebben dat beslist op basis van onze eigen evaluatie, na gesprekken met experts, waardoor we hebben gezegd: we hebben het vertrouwen dat we dat op een veilige manier kunnen doen. Dus pakten we de handschoen op."

"Ik keur de beslissing van de burgemeesters van Boom en Rumst niet af", klinkt het bij Vandeput. "In het geheel niet. Ik heb respect voor de keuze die zij in hun autonomie genomen hebben. Ik heb er het volste begrip voor, ik heb ook wakker gelegen van de vraag, gaan we dit doen of niet? Je moet er maar voor staan, als burgemeester die negatieve adviezen krijgen en beslissen om het toch te doen."

"Vertrouwen is een sleutelwoord", zeggen Steven Vandeput en Bertrand Flamang (organisator Gent Jazz en Jazz Middelheim) in "De zevende dag". Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Hoogste aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk in één dag tijd

In het Verenigd Koninkrijk is het hoogste aantal coronabesmettingen in een dag tijd vastgesteld sinds 5 februari. Gisteren werden 18.270 besmettingen bevestigd.

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is de laatste maand weer aan het toenemen. Het gaat vooral om besmettingen met de deltavariant, die voor het eerst in India vastgesteld werd. Door de sterke stijging werd de laatste fase van de versoepelingen, die deze maand had moeten ingaan, met minstens vier weken uitgesteld tot halfweg juli.

Gisteren werden 23 overlijdens gemeld. Dat aantal blijft in tegenstelling tot de besmettingen schommelen rond hetzelfde getal en stijgt dus niet. Dat kan een mogelijk gevolg zijn van de vaccinatiecampagne in het VK. 84 procent van de volwassen inwoners heeft intussen een eerste prik gekregen, 61 procent is al volledig beschermd.

Aantal besmettingen met deltavariant in Sydney loopt op

Een dag na het begin van een nieuwe lockdown in de Australische miljoenenstad Sydney zijn in de staat New South Wales, waar Sydney ligt, 30 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het gaat vooral om besmettingen met de deltavariant, die voor het eerst in India vastgesteld werd. Het totale aantal gevallen komt nu op 110. Ongeveer 52.000 mensen zijn al getest.

"Gezien de besmettelijkheid van deze stam van het virus, verwachten we dat het aantal gevallen in de komende dagen waarschijnlijk zal toenemen tot boven wat we vandaag hebben gezien. Omdat we zien dat mensen die in thuisisolatie zitten helaas anderen al hebben besmet met wie ze contact hebben gehad", stelde Gladys Berejiklian, premier van de staat New South Wales.

Gisteren gingen Sydney en omgeving in lockdown voor twee weken. Vijf miljoen inwoners mogen alleen naar buiten voor boodschappen, een dokters- of apotheekbezoek, werk of school.

Ook buiten New South Wales duiken weer coronagevallen op. In Queensland zijn zeker 2 mensen lokaal besmet geraakt, maar ze hebben niet de deltavariant. In de staat zijn een aantal versoepelingen uitgesteld. Of het tot nieuwe maatregelen komt, moet de komende dagen duidelijk worden.

De stad Darwin, in het noorden van het land, meldde gisteren 4 lokaal opgelopen besmettingen met de deltavariant. Om te voorkomen dat het virus verder wordt verspreid, moeten mensen daar nu 2 dagen thuisblijven terwijl de autoriteiten de bron proberen te achterhalen.

Een pop-up testkliniek aan Bondi Beach in Sydney (foto 24 juni)
AAP IMAGE

Klap voor Kroatië: Ivan Perisic mist 1/8e finale tegen Spanje door coronabesmetting

Het zal je maar overkomen. In volle EK-strijd aan de kant gezet worden door een besmetting met het coronavirus. Ivan Perisic zit in dat schuitje. Ivan Perisic heeft positief getest tijdens een van de regelmatige controles. De Kroatische bond kreeg het resultaat van de test zaterdagavond binnen en besliste stante pede om Perisic af te zonderen van het team.

Lees meer bij Sporza:

Op een plein, op café of samen in de tuin? Deze soepelere regels gelden nu als je samen naar Rode Duivels wilt kijken

De 1/8e finale van de Rode Duivels op het EK voetbal: vóór de coronacrisis zou een dergelijke wedstrijd garant hebben gestaan voor tjokvolle cafés en markten en gezellige feestjes met vrienden thuis. Corona beslist daar enigszins anders over, maar de versoepelingen die vandaag ingaan, brengen een "normaal" voetbalfeest toch weer een stapje dichterbij. VRT NWS zet op een rijtje hoe je de Rode Duivels vanavond naar de overwinning kunt schreeuwen.

Meest gelezen