AFP or licensors

Centrumrechts wint regionale verkiezingen in Frankrijk, uiterst rechtse partij van Marine Le Pen breekt nergens door

De tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk heeft geen verrassingen opgeleverd. Zoals verwacht haalden vooral de klassieke partijen het, die de voorbije zes jaar de regio's ook hebben bestuurd. Een opsteker vooral voor centrumrechts. Voor Marine Le Pen en haar uiterst rechtse RN werden deze verkiezingen een afknapper, ze halen geen enkele regio binnen. Ook de partij van president Macron ging kopje onder. 

De opkomst bij de regionale verkiezingen was opnieuw bedroevend laag. Bijna twee op de drie Fransen zijn thuis gebleven, een historisch dieptepunt voor een tweede ronde. Dat was ook al zo in de eerste ronde. Het wekt dan ook geen verwondering dat er geen verrassingen zijn, de resultaten liggen in de lijn van vorige week. De partijen die de voorbije zes jaar hebben bestuurd, blijven in veel regio's aan de macht. 

We hebben de opgang van het uiterst-rechtse RN gestopt 

Xavier Bertrand, winnende kandidaat van (centrum)rechts in de noordelijke regio Hauts-de-France
Laurent Wauquiez (LR) grote winnaar in Auvergne-Rhône-Alpes
AFP or licensors

Vooral de zwaargewichten van centrumrechts deden het zeer goed. Xavier Bertrand, presidentskandidaat die opkwam met een eigen lijst in de noordelijke regio Hauts-de-France, was niet alleen de grootste, zijn lijst haalde ook meer dan de helft van de stemmen, zo'n 53 procent.

In Auvergne-Rhône-Alpes deed voormalig partijvoorzitter Laurent Wauquiez van Les Républicains nog beter met zo'n 56 procent. En ook de derde grote naam deed het goed. Valérie Pécresse haalde in Ile-de-France zo'n 45 procent en lag ver voor op haar linkse uitdager. Les Républicains zijn terug, de partij van ex-president Sarkozy leeft nog.

Maar ook de socialisten van de PS deden het - vaak met de steun van de groenen en andere linkse partijen - beter dan verwacht. Dat was vooral het geval in het zuidwesten van het land. Carole Delga van de PS haalde in de regio Occitanie zelfs 58 procent, de sterkste score van alle kandidaten.  

Carole Delga, grote overwinning voor de socialiste in de regio Occitanie
AFP or licensors

In sommige regio's, zoals in Bretagne, is nog niet alles gezegd. Daar haalde links niet genoeg stemmen om alleen te kunnen regeren. De PS zal dus op zoek moeten gaan naar een partner, tijdens een "derde ronde". Gewoon, onderhandelingen dus met andere partijen om een coalitie te vormen. 

ik ben meer dan ooit vastberaden voor de presidentsverkiezingen 

Marine Le Pen, Rassemblement National

Voor Marine Le Pen en het uiterst-rechtse Rassemblement National draaiden deze verkiezingen dus uit op een bittere nederlaag. Haar oproep om toch vooral in de tweede ronde te komen stemmen heeft haar kiezers dus niet kunnen overtuigen. 

De reactie van Le Pen en andere Franse politici kunt u hieronder bekijken.

Videospeler inladen...

Toch bleef Marine Le Pen strijdbaar. "We beleven een crisis van de lokale democratie", zei ze. "De historisch lage opkomst kan onze mindere resultaten verklaren. De jongeren en de mensen uit de volkswijken zijn niet komen opdagen. Meer dan ooit blijven de presidentsverkiezingen de mogelijkheid bij uitstek om dingen te veranderen."

Vanaf nu zijn alle ogen in Frankrijk inderdaad gericht op die presidentsverkiezingen van (waarschijnlijk) 10 en 24 april volgend jaar. Ook voor LREM, de partij van president Macron, waren deze verkiezingen een ontnuchterende nederlaag. 

Maar toch blijven Macron en Le Pen ook na vandaag nog favoriet om het in de tweede ronde volgend jaar weer tegen elkaar op te nemen. Want voor regionale verkiezingen verplaatsen de Fransen zich blijkbaar niet meer. Voor de presidentsverkiezingen zullen volgend jaar veel meer mensen komen opdagen. 

Meest gelezen