British Embassy in Georgia

Gevoelige documenten van Brits ministerie van Defensie gevonden bij bushalte in Kent

Bij een bushalte in Kent, in het zuidoosten van Engeland, heeft een voorbijganger geclassificeerde documenten van het Britse ministerie van Defensie gevonden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Een deel van gevoelige documenten gaat over de mogelijke reactie van Rusland op de passage van het oorlogsschip HMS Defender door Oekraïense wateren voor de kust van het schiereiland de Krim. 

Een toevallige voorbijganger vond de 50 pagina's geclassificeerde documenten dinsdagochtend in een zompige hoop achter een bushalte in Kent, schrijft de BBC.  De anonieme burger nam contact op met de Britse openbare omroep, toen die besefte dat het om gevoelige informatie ging.

Sommige documenten waren gemarkeerd met de woorden "Secret UK Eyes Only" en bevatten hoogst gevoelige details over een mogelijke Britse militaire aanwezigheid na het einde van de operatie van de VS en de NAVO in Afghanistan.

Militair incident Krim

Maar de meeste documenten kregen het label "official sensitive", een lagere graad van classificatie en dus minder gevoelig. Een groot deel van de documenten ging over mogelijke vaarroutes voor het Britse oorlogsschip HMS Defender in de Zwarte Zee. Het kwam deze week tot een incident tussen die Britse destroyer en de Russische marine.  

Volgens Rusland voer het Britse marineschip in Russische wateren en moest het verschillende waarschuwingen geven, waarschuwingsschoten lossen én zelfs een bommenwerper sturen die explosieven in zee gooide, om het Britse schip van koers te doen veranderen. Het Verenigd Koninkrijk ontkent dit en zegt dat alles normaal is verlopen.

Maar de documenten die bij de bushalte gevonden werden, dateren dus van vóór dat incident en analyseerden twee mogelijke routes voor het Britse marineschip om van de Oekraïense haven Odessa naar Batoemi, in Georgië, te varen. Er werd gespeculeerd over hoe Rusland zou reageren op een omstreden route, dicht tegen de kust van de Krim, het schiereiland dat door Rusland werd ingenomen op Oekraïne in 2014, maar door bijna de hele wereld nog steeds als deel van Oekraïne wordt beschouwd.

Er werd ook gekeken naar een andere route, verder van de kust van de Krim, waarbij een confrontatie met Rusland vermeden zou worden. Maar die werd dus niet gebruikt. Volgens de BBC tonen de documenten aan dat het Verenigd Koninkrijk bewust de meer omstreden route koos, als steunbetuiging aan de Oekraïense soevereiniteit en om niet het risico te lopen als "bang" afgeschilderd te worden. Rusland zou dan kunnen beweren dat het Verenigd Koninkrijk de Russische claim op de Oekraïense territoriale wateren erkent.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Een Russisch gevechtsvliegtuig begeleidt het Britse marineschip voor de kust van de Krim.
Russian Defense Ministry Press Service

Onderzoek geopend

De Britse overheid is een onderzoek gestart naar wat er is misgelopen en hoe de gevoelige documenten daar bij de bushalte zijn beland. 

Volgens een woordvoerder van het ministerie had een medewerker het verlies van de documenten gerapporteerd. "Het zou ongepast zijn verdere commentaar te leveren", aldus de woordvoerder aan de BBC.

Meest gelezen