Videospeler inladen...

"Moeten niet alle maatschappelijke veranderingen in het Westen volgen": Hongaars ambassadeur verdedigt "antihomowet"

"Achterlijk", zo noemde premier Alexander De Croo de wet in Hongarije die minderjarigen wil afschermen van zogenaamde "homopropaganda". Maar de ambassadeur van Hongarije in België Tamás Iván Kovács verdedigt de wet in "De zevende dag": "Niemands seksuele oriëntatie is in gevaar", beweert hij. LGBTQ-jongeren in Hongarije denken daar toch enigszins anders over.

De gecontesteerde, Hongaarse antihomowet in een notendop? Minderjarigen mogen in Hongarije geen afbeeldingen meer te zien krijgen van homoseksualiteit en geslachtsverandering, er komen beperkingen op advertenties en programma's waarin homoseksualiteit aan bod komt, op school mogen leerkrachten die thema's ook niet meer "promoten" en de lessen seksuele voorlichting worden ook stevig in een keurslijf gestoken.

Is de wet, zoals die in Hongarije gestemd is, echt "achterlijk", zoals premier De Croo voorbije week zei? De ambassadeur van Hongarije Tamás Iván Kovács beweert in "De zevende dag" alvast van niet. "Er is veel emotie, zonder veel begrip van wat er eigenlijk gaande is", herhaalt hij de woorden van verschillende Hongaarse regeringsleden.

Volgens Kovács beperkt de wet de seksuele keuzes of het samenleven van meerderjarigen niet. "De wet wil vooral de minderjarigen beschermen." Onder meer dus door de seksuele opvoeding op school streng aan overheidsbanden te leggen: "Bij seksuele opvoeding zullen die thema's (van homoseksualiteit of geslachtsverandering, red.) ook aan bod komen, maar ze mogen niet gepromoot of gepopulariseerd worden. Sommige organisaties hadden daarrond een bepaalde agenda. Dat mag nu niet meer voor een kind daar zelf een beslissing rond kan nemen."

Herbekijk hier het gesprek met ambassadeur Kovács in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Oost vs. west

Maar schendt zijn land met de nieuwe wet niet het Europese Mensenrechtenverdrag, dat alle lidstaten hebben onderschreven? "We nemen de EU-waarden ten volle over", beweert hij. "Maar de EU is geen federale staat. De fundamentele verdragen vereisen dat we bepaalde regels volgen. Maar dat betekent niet dat we ons inschrijven in een onbeperkt aantal maatschappelijke veranderingen in het Westen."

Ik krijg veel reacties van mensen die zich grote zorgen maken. Zij worden nu gemarginaliseerd en straks misschien gecriminaliseerd

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Binnen de conservatieve Hongaarse regering leeft de overtuiging dat "andersgeaardheid" in West-Europa te fel gepromoot wordt. Er wordt gesproken van een zogenaamde "LGBT-ideologie", die de traditionele familiewaarden bedreigt. Desondanks stelt Kovács dat de LGBTQ-gemeenschap de laatste 30 jaar almaar meer rechten heeft gekregen en dat daar wel degelijk veel tolerantie voor bestaat in Hongarije. "Van niemand is de seksuele oriëntatie in gevaar."

Federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) durft dat toch tegenspreken. "Ik krijg veel reacties van mensen die zich grote zorgen maken. Zij worden nu gemarginaliseerd en straks misschien gecriminaliseerd."

Herbekijk hier het gesprek met Petra De Sutter in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Het is nooit heftiger geweest dan nu", zo omschrijft ze de sfeer tussen de EU-lidstaten. "Iedereen beseft dat er stilaan rode lijnen worden overschreden. De druk neemt toe op landen als Hongarije, maar ook Polen, om het geweer van schouder te veranderen." Ze stelt dat ook lidstaten tegen de wet naar het Europese Hof zullen trekken als dat nodig is.

Zelfcensuur

Ook VRT NWS-journalist Steven Decraene hoorde diezelfde bezorgdheid bij de holebi-gemeenschap in Boedapest, zo vertelde hij in "De ochtend" op Radio 1. "Bij de jongere holebi's hoor je dat het voor hen al een strijd was om zich te outen bij hun familie. Zij zijn bang dat jongeren tussen 12 en 18 jaar die worstelen met hun gevoelens geen vertrouwenspersoon meer zullen vinden, bijvoorbeeld op school, dat er geen kennis meer zal worden overgedragen op school en dat het aantal zelfmoorden zal toenemen."

De jongeren zien al een soort zelfcensuur ontstaan. "Hand in hand lopen mag nog altijd in Hongarije, met de regenboogvlag rondlopen ook, maar toch zijn er zelfs binnen de holebigemeenschap mensen die daaraan beginnen te twijfelen: zouden we dat wel doen, provoceren we dan niet, lokken we geen agressie uit? Zo zie je dat die wet ook op dat niveau begint te spelen."

Herbeluister hier het hele gesprek met Steven Decraene in "De ochtend" op Radio 1 (vanaf 1'30" gaat het over de antihomowet): 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen