www.fotodp.be

Nieuwe metingen in en om 3M tonen te hoge waarden in landbouwgebied: "Geen catastrofe, maar toch zorgwekkend"

Uit nieuwe PFOS-metingen in Zwijndrecht, Beveren en Antwerpen blijkt dat in landbouw- en industriegebied de norm overschreden wordt. Expert Nick Van Larebeke (UGent en VUB): "Dat is geen reden tot paniek, maar het baart me toch ook zorgen."

De bodemdeskundigen namen elf stalen in Antwerpen, Beveren en Zwijndrecht. Is er reden tot paniek? Nee, in woongebied bijvoorbeeld worden de normen voor PFOS in de grond niet overschreden, en het gaat hier al over veeleer strenge normen.

Maar een andere zaak is het als de resultaten uit natuur- en landbouwgebied bekeken worden, zeker die stukken die vlak bij de Zwijndrechtse vestiging van chemiereus 3M liggen. Daar worden PFOS-waarden van 18,5 en 22,9 microgram per kilo droge stof gemeten, of beduidend boven de norm van 3,8.

"Het meest verontrustend"

Professor Nick Van Larebeke van de UGent en VUB onderzoekt de impact van chemische stoffen op de mens. Hij zegt niet vrolijk te worden van die cijfers. "Zeker in agrarisch gebied liggen de cijfers te hoog, dat is het meest verontrustend."

Karl Vrancken, die de aanpak tegen PFOS en PFAS coördineert, ziet op dit moment geen reden voor extra maatregelen. En ook Van Larebeke, lid van die expertengroep, denk niet dat er aanleiding tot paniek is. "Een catastrofe is dit niet."

Beluister hier het gesprek met Nick Van Larebeke in "De ochtend" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

"Bloedwaarden zijn verminderd"

Volgens Van Larebeke zitten er al tientallen jaren PFOS en andere PFOS-stoffen in ons bloed, maar zijn die waarden in de loop der jaren verminderd. Wat niet wegneemt dat voorzichtigheid is geboden. 

Van Larebeke: "Persoonlijk zou ik toch geen groenten of aardappelen uit eigen tuin eten als mijn grond meer dan 3 microgram zou bevatten. Drie microgram is de norm in Zweden, en die lijkt me redelijk (bij ons bedraagt die 3,8 voor agrarisch gebied, nvdr). Het droeve feit is dat in sommige landbouwgebieden de meetwaarden tien keer hoger liggen dan die Zweedse norm. En dat baart me zorgen."

De waarden die nu zijn gemeten, zijn die van de grond. In de landbouwproducten zelf is nog niet gemeten. Het Federaal Voedselagentschap bereidt die metingen wel voor. Die zouden eerstdaags kunnen starten, maar het is nog wachten op een wetenschappelijk advies over de manier waarop dat precies moet gebeuren.

Waar gaat het over?

De vervuiling door de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht kwam aan het licht door de graafwerken in het kader van de Oosterweelverbinding. In de grond rond de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsklachten, zoals kanker, kan veroorzaken. 

Hoewel het probleem al jaren bekend was, duurde het tot nu vooraleer er maatregelen werden genomen. Op verschillende plekken wordt het eten van eieren van eigen kippen afgeraden, voor zwangere vrouwen en kinderen moet er ook worden opgepast met groenten uit de eigen tuin. 

In het Vlaams Parlement wordt er momenteel een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die moet uitzoeken wie wat wanneer wist en of er fouten zijn gebeurd. 

Meer informatie over PFOS (of PFAS) vind je in dit bericht

In "De zevende dag" gingen Hannes Anaf (Vooruit), Koen Daniëls (N-VA), Mieke Schauvlieghe (Groen) en Tinne Rombouts (CD&V) - die lid zijn van de parlementaire onderzoekscommissie - in debat. Dat kan je hier bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen