Wateroverlast in oosten van Limburg en in Oostende: straten onder water en schade

Het onweer heeft zondag problemen veroorzaakt in het oosten van Limburg. Vooral Lanaken, Zutendaal, Maasmechelen en Tongeren hebben veel water over zich heen gekregen. Ook in Oostende was er veel wateroverlast. "Dit hebben we in jaren niet gezien", zegt brandweerkapitein Dries Van der Veken daar.

Enkele opeenvolgende stortbuien hebben zondagmiddag tot grote wateroverlast geleid in het oosten van Limburg. Meerdere straten stonden blank omdat de riolering het water niet geslikt kreeg. In heel wat kelders en lager gelegen woningen stroomde het water binnen en zorgde voor overlast.

(Lees verder onder foto)

Een groot deel van Lanaken kwam blank te staan. In de lager geleden gedeelten van de Europalaan, Maastrichterweg en Broekstraat steeg het water tot meer dan een halve meter omdat de riolering de enorme hoeveelheid regen niet verwerkt kreeg. Dat leidde meteen tot heel wat ondergelopen kelders en woningen. 

De brandweer kreeg zo’n 200 oproepen binnen. "Hier in het centrum kon de ingebuisde Langkeukelbeek de stortvloed niet aan waardoor de rioleringen snel vol zaten, putdeksels omhoog kwamen en straten en kelders onder water liepen", zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). "Op de Europalaan was de toestroom zo hevig dat de politie de weg heeft moeten afsluiten en het verkeer moest omgeleid worden via Smeermaas.”

De oude riolering in onze straat voldoet niet en de gemeente doet er niks aan

Bij het gezin Lemmens in de Stijn Streuvelsstraat stond de kelder volledig onder water. “Het is niet de eerste keer, ook bij de vorige stortbui waren we de dupe. De oude riolering in onze straat voldoet niet en de gemeente doet er niks aan”, zucht zoon Lemmens machteloos. Tientallen gezinnen werden getroffen. 

“Zes jaar geleden stond onze kelder ook onder water”, vult Jürgen Schellingen aan. "Sindsdien heb ik er niks waardevols meer staan en hetgeen er staat, heb ik verhoogd geplaatst.”  

(Lees verder onder de foto)

Ook in Maasmechelen liepen enkele kelders onder water. De Rijksweg N78 overstroomde ter hoogte van het kruispunt met de Ringlaan. Het verkeer werd een tijdlang omgeleid via Opgrimbie.

(Lees verder onder de foto)

Oostende

Ook Oostende is niet gespaard gebleven. Na enkele zware wolkbreuken liepen tal van straten volledig onder. In kelderverdiepingen en garages van woningen stond het water tot aan de knieën. “Dit hebben we in jaren niet meer gezien”, zegt brandweerkapitein Dries Van der Veken van de brandweerpost Oostende.

Vooral de wijken in Stene en Mariakerke kregen het hard te verduren. Fotomateriaal uit de Spalaan laat weinig aan de verbeelding over. “Het peil in de ondergelopen straten zakte vrij snel maar tientallen kelders, garages en lager gelegen woningen zijn ondergelopen. Ook in grote gebouwen in het centrum stonden liftkokers en schachten soms tot anderhalve meter gevuld. Ik schat dat we intussen al een driehonderdtal oproepen hebben binnengekregen voor Oostende”, duidt kapitein Van der Veken.

Het noodnummer 1722 raakte overbelast. "Er is versterking opgeroepen vanuit de posten Middelkerke, Gistel, De Haan, Torhout, Oostkamp en Ruddervoorde. Dergelijke wateroverlast hebben we in jaren niet gezien in Oostende”, besluit hij.

In de Rosmolenstraat, een zijstraat van de Torhoutsesteenweg, besloot een bestuurder met zijn Mercedes door een ondergelopen straat te rijden. Het voertuig viel echter stil met motorpech. Kort ervoor was er ook al een auto stilgevallen. 

Meest gelezen