(archieffoto)

Tientallen kelders lopen onder water in Lanaken door hevige regenbuien

Hevige onweersbuien met felle regen hebben wateroverlast veroorzaakt in het centrum van Lanaken. Tientallen kelders zijn ondergelopen. Dat bevestigt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). "De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg is volop bezig om water weg te pompen en de kelders terug water vrij te krijgen. De natuur helpt gelukkig een handje, want sinds een uur is de regen gestopt."

Felle onweersbuien bij jou? Foto's en filmpjes zijn welkom via oproep@vrtnws.be. Vermeld zeker ook de locatie van de beelden. 

De regen heeft vanmiddag serieuze wateroverlast veroorzaakt in het centrum van Lanaken. Tientallen kelders zijn ondergelopen. Dat bevestigde burgemeester Marino Keulen (Open VLD). "De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg is volop bezig om water weg te pompen en de kelders terug water vrij te krijgen. De natuur helpt gelukkig een handje, want sinds een uur is de regen gestopt."

Onder meer een deel van de N78, de Rijksweg, vanaf Tournebride naar de aansluiting met de Jan Rosierlaan, is door de lokale politie Lanaken-Maasmechelen (LaMa) afgesloten. Het waterpeil van de ingebuisde Langkeukelbeek steeg razendsnel waardoor putdeksels omhoogkwamen. Onder meer de wijnwijk en de wijk Pietersheim liepen onder, net als de Broekstraat, De Merodelaan en de Koning Albertlaan, ter hoogte van het politiecommissariaat. 

"We hebben hier brandweermensen uit Lanaken, Maasmechelen, Hoeselt, Bilzen en Genk aan het werk. Ook de technische dienst is opgevorderd om bijstand te verlenen. Mensen die zandzakken willen, kunnen telefoneren naar de brandweerzone Oost-limburg en dat nummer is te vinden op de website bwol.be", aldus Marino Keulen. Ook in Tongeren en Zutendaal veroorzaakten de hevige regenbuien de nodige overlast.

Code oranje

Eerder op de middag waarschuwde het KMI enkele uren voor code oranje in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Er was kans op onweer met neerslag tot 30 liter per vierkante meter of zelfs meer. Intussen is code oranje weer van de website van het KMI verdwenen.

Waarvoor staat code oranje? 

Code oranje betekent verspreid kans op hevig onweer met mogelijk overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op je hoede en begeef je zo weinig mogelijk in het verkeer.

Vanavond weer rustig

Vanavond, na de doortocht van de laatste onweerslijn, wordt het snel rustig en op de meeste plaatsen droog. Naar de ochtend toe vergroot de kans op onweersbuien opnieuw nabij de Franse grens.

Morgen trekt er in de voormiddag een neerslagzone voorbij waarbij er wellicht opnieuw vrij veel regen kan vallen. De meeste neerslag valt wellicht in het oosten. De kans op onweer en hagel is wel vrij klein. In de namiddag stabiliseert het weer en wordt het vrij zonnig en op de meeste plaatsen droog. Wellicht blijft het de rest van de dag op de meeste plaatsen droog. 

Het telefoonnummer 1722 is geactiveerd voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, zonder dat er een risico is op levensgevaar. Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen. Het tijdelijke nummer 1722 is voor problemen waarbij er geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (27/06/2021, 13.30u)

Videospeler inladen...

Meest gelezen