150 actievoerders protesteren in Brugge tegen Hongaarse anti-homowet

Voor het stadhuis van Brugge hebben een 150-tal actievoerders geprotesteerd tegen de anti-homowet die Hongarije onlangs heeft goedgekeurd. Die wet maakt het onder meer verboden om homoseksualiteit te "promoten" bij minderjarigen en kreeg al bijzonder veel kritiek binnen Europa.

De actievoerders in Brugge hadden regenboogvlaggen bij en riepen slogans voor gelijke rechten en tegen discriminatie, zoals "my body, my choice". “De wet die in Hongarije is doorgevoerd, betekent zoveel als dat je er jezelf niet meer mag zijn", zegt Frede Verleye van Campagne Rosa, die de protestactie organiseerde. "Het krachtigste symbool om tegen die asociale wet in Hongarije in te gaan is door actie te voeren in eigen stad. We willen ons duidelijk distantiëren en aantonen dat Brugge een plek wil zijn waar iedereen wél veilig zichzelf kan zijn."

Brugge wil een plek zijn waar iedereen wél veilig zichzelf kan zijn
Frede Verleye van "Campagne Rosa"

Ook hier nog werk aan de winkel

"Hoewel de situatie voor de LGBTQ+ gemeenschap een stuk beter is in België dan in Hongarije is er ook hier nog werk aan de winkel", zegt Verleye. "Denk maar aan de homofobe moord van enkele maanden geleden in Beveren, of die jonge kerel die in elkaar geslagen is op de internationale dag tegen holebi- en transfobie. Dat steeds meer steden, gemeenten en organisaties zich uitspreken voor gelijke rechten en regenboogvlaggen uithangen, is goed. Maar er is meer nodig. We pleiten met Campagne Rosa onder meer voor extra investeringen in het onderwijs zodat thema's als gender en seksuele geaardheid nog beter bespreekbaar worden tijdens de lessen seksuele opvoeding."

Meest gelezen