3 illegalen in het zwart aan het werk in handcarwashes in Alken en Borgloon

Politie en inspectiediensten hebben zaterdag verschillende overtredingen vastgesteld bij een inval in drie handcarwashes in Alken en Borgloon. Drie illegaal tewerkgestelde personeelsleden zijn gearresteerd.

Het ging om een zogenaamde flexactie, een controle waarbij de politie en verschillende inspectiediensten samenwerken met als doel de georganiseerde misdaad aan te pakken. Het initiatief voor de actie ging uit van de gemeente en werd ook gesteund door het ARIEC (Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum) en het parket. Samen met de politie vielen mensen van de de Arbeidsinspectie, de RVA, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen en de Dienst Vreemdelingenzaken binnen in de handcarwashes. Er waren immers signalen over illegale tewerkstelling bij de diensten toegekomen.

“We willen dat de arbeiders in veilige en kwaliteitsvolle omstandigheden kunnen werken. Daarom zijn we de toestand ter plaatse gaan bekijken. Het is onze taak erop toe te zien dat alle normen en voorschriften inzake arbeidsvoorwaarden en ruimtelijke ordening worden nageleefd – in het bijzonder in deze coronatijden”, zo licht burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken toe. 

Overtredingen

Er zijn processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de sociale wetgeving. Zo werden mensen die illegaal in het land verblijven aan het werk gezet, er werd ook in het zwart gewerkt en er waren inbreuken op de deeltijdse tewerkstelling. De verblijfomstandigheden van de werknemers lieten te wensen over. De politie stelde vast dat op 3 adressen de coronaregels overtreden werden. 

Drie illegaal tewerkgestelde medewerkers zijn opgepakt en in de cel gestopt. De Dienst Vreemdelingenzaken volgt de drie dossiers verder op en zal later een beslissing nemen. Ook naar de andere inbreuken wordt verder onderzoek gevoerd.

 

Meest gelezen