Vlaamse Waterweg

74 meter lange brug over kanaal Brussel-Charleroi geplaatst

Vandaag wordt de nieuwe Drie Fonteinenbrug definitief geplaatst. De 74 meter lange brug komt er op de grens van  gemeenten Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw.  Op die manier moet ze bedrijvenzones beter met elkaar verbinden aan het kanaal Brussel-Charleroi. En krijgen de twee gemeenten een pak minder zwaar vervoer te slikken. 

Spectaculaire werken afgelopen weekend aan het kanaal Brussel-Charleroi, in Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw. Na maanden van voorbereidende werken werd de boogbrug dit weekend naar haar definitieve locatie gevaren en daar op haar plaats gelegd. Niet simpel, want het immense bouwwerk van 74 meter lang, lag parallel met de waterweg op de oever. Daar werd ze eerst 90° gedraaid en naar de andere oever gevaren. Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg: "Een invaaroperatie is altijd een technisch hoogstandje. En dat was hier niet anders. Met de nodige precisie werd de boogbrug op haar definitieve plaats gelegd. Je kan je voorstellen dat dat met een bruglengte van 74 meter en een breedte van ruim 17 meter helemaal geen evidentie was. Nu de brug op z’n plaats ligt, is een belangrijke mijlpaal bereikt.” 

Vlaamse Waterweg

Pak veiliger

Die mijlpaal is een betere verbinding tussen de bedrijvenzones langs de Brusselse ring. Want die zijn vandaag moeilijk bereikbaar.  Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg: "Het zware vrachtverkeer moet nu door het centrum van Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw rijden, en dat is gevaarlijk zegt ze. Met de plaatsing  van de Drie Fonteinenbrug willen we de buurt wat ontlasten. Zodat vrachtwagens via daar de bedrijventerreinen kunnen bereiken. Dat zal de gemeenten ook een pak veiliger maken." 

Nu moeten de brugdekken en wegen aangelegd worden. Als die werken voorbij zijn, kan de brug eindelijk ingereden worden. Voorziene datum: voorjaar 2022. 

Vlaamse Waterweg

Meest gelezen