© TDBT

Brasschaats festival The Day Before Tomorrow profiteert van afgelasting Tomorrowland: "De knaldrang bij jongeren is groot"

Op 4 september vindt het festival The Day Before Tomorrow plaats in het Park van Brasschaat. Het is meteen ook één van de eerste DJ-festivals dat terug bezoekers mag verwelkomen. Dat kan wel eens een recordaantal worden door de afgelasting van Tomorrowland, zegt organisator Marc Reijntjens: "We merken dat wel in onze verkoop. Jongeren willen echt nog eens een feestje bouwen." 

"Onder impuls van de toenmalige schepen van cultuur richtte ik het festival op in 2013. We vonden het spijtig dat Tomorrowland zo duur was en altijd zo snel uitverkocht raakte. We wilden daarom iets organiseren voor de jongeren in Brasschaat", legt Reijntjens uit. "Die eerste editie was meteen een succes met 3.000 bezoekers. De laatste editie in 2019 kon 10.000 bezoekers lokken." 

Sinds die eerste editie is het festival volgens de organisator zijn eigen weg gegaan: "We doen wel dingen met een knipoog naar Tomorrowland zoals de vier podia, elk met een eigen thema en inkleding. Maar we hebben wel onze eigen identiteit. We zijn eigenlijk een instapfestival voor heel veel jongeren want 16- en 17-jarigen zijn hier ook welkom. Zij kunnen op festivals als Tomorrowland nog niet terecht. We zijn ook een heel familiaal evenement.  Ouders mogen zeker ook meekomen. We mikken ook niet op grote namen zoals Tomorrowland. Onze dj's komen vooral uit Antwerpen en België."

We zijn een instapfestival. We geven 16- en 17-jarigen hun eerste festivalervaring.
Organisator Marc Reijntjens

Dromen van recordopkomst

De verkoop loopt volgens Reijntjens zo goed, dat de organisatie durft te dromen van een recordaantal bezoekers: "We hopen eindelijk eens uit te verkopen en zo 15.000 festivalbezoekers te verwelkomen. Dat is het maximum dat we aankunnen en mogen ontvangen." 

Die goede verkoop heeft meerdere oorzaken, legt de organisator uit: "De afgelasting van Tomorrowland heeft zeker een effect. We hopen wat Antwerpse Tomorrowland-gangers te kunnen strikken. Maar zelfs voor ze in Boom de handdoek in de ring gooiden, zagen we dat de verkoop zeer vlot liep. Jongeren zitten met een knaldrang en willen echt nog eens feestvieren. Een tweede element is dat het festival plaatsvindt op een zaterdag. De datum staat ook in het Antwerpse geheugen gegrift als dag van het vroegere Laundry Day-festival.  Ten slotte zullen we één van de eerste DJ-festivals zijn sinds corona. Dat helpt allemaal mee." 

Er zijn vier podia: een main stage met Urban-artiesten zoals Boef, een deep-house en techno-stage, een stille disco en het terras van het Kasteel van Brasschaat.  Het festival strikte namen zoals Yves Deruyter, DJ Licious en Dave Lambert. 

Meest gelezen