Comité P-voorzitter Kathleen Stinckens

Comité P niet mals na zaak-Chovanec: "Er was een groot probleem met leidinggeven en totaal geen integriteitsbeleid"

Binnen de luchthavenpolitie was er tot voor kort een “groot probleem met leidinggeven” en “totaal geen integriteitsbeleid”. Dat is de harde conclusie die het Comité P trekt in een nieuw onderzoeksrapport naar aanleiding van de dood van de Slovaak Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi, drie jaar geleden.

De dood van de Slovaakse man Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi heeft duidelijk gemaakt dat het in het verleden op bepaalde plekken goed fout zat bij de luchthavenpolitie. Chovanec werd in bedwang gehouden in een cel door enkele agenten en stierf enkele dagen later. 

Er rezen onder meer vragen over het politieoptreden zelf én hoe het kwam dat niemand bij de politietop op de hoogte leek te zijn van de ernst van de feiten. Eerder had het Comité P al in een eerste onderzoeksrapport vastgesteld dat de nodige alarmbellen niet waren afgegaan, waardoor de informatie niet bij de juiste personen is geraakt.

"We stellen vast dat men wakker geschoten is", legt Kathleen Stickens van Comité P uit in "Terzake", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De toezichthouder op de politiediensten in ons land heeft nu een tweede, bijkomend rapport gemaakt. Daarvoor heeft men de informatiestromen binnen de luchtvaartpolitie in kaart gebracht. 

Daaruit blijkt nu dat er tot voor kort een groot probleem was met leidinggeven en “een totaal geen integriteitsbeleid” bij de politie op de verschillende Belgische luchthavens. Dat zegt voorzitter Kathleen Stinckens. “Er is veel te weinig gedaan op leidinggevend niveau. De mensen op de verschillende niveaus spraken een andere taal.” De politiemensen zouden niet weten waar ze terecht kunnen met vragen en opmerkingen.

Tegelijk stelt Stinckens vast dat er een frisse wind waait door de politiekorpsen op de luchthavens, sinds er een nieuwe directeur is aangesteld. Die heeft werk gemaakt van plannen om de problemen aan te pakken. “Het is belangrijk dat die plannen op elkaar afgestemd en uitgevoerd worden”, merkt Stinckens op.

Het rapport is gebaseerd op 91 interviews gedaan met medewerkers van verschillende niveaus. Het is de bedoeling dat werking nu verder opgevolgd zal worden en dat er binnen 9 maanden een nieuwe stand van zaken wordt opgemaakt.

Beluister hier een gesprek met Comité P-voorzitter Kathleen Stinckens op Radio 1: 

Meest gelezen