Coronablog - Oppassen voor delta-variant in ons land: "Verspreiding gebeurt vooral via jongeren"

Waarschijnlijk zal de besmettelijkere delta-variant eind juli al 80 à 90 procent van alle nieuwe besmettingen uitmaken, waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs in "De ochtend". Vier op vijf volwassenen in Vlaanderen kreeg al minstens één vaccindosis. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

80 procent van de volwassenen in Vlaanderen kreeg al minstens één prik

Vier op de vijf volwassen Vlamingen hebben al minstens één vaccindosis gekregen. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter.

België is één van de snelst vaccinerende landen van Europa  (en bij uitbreiding de rest van de wereld). Vlaanderen vaccineert nog sneller dan het Belgische gemiddelde.

Volgens Beke zijn daar verschillende redenen voor. "We hebben niet alleen een sterke vaccinatietraditie, daarbovenop zetten we via onze vaccinatiecentra in op nabijheid", zei hij eerder. "De samenwerking tussen de eerstelijnszones en de lokale besturen verloopt uitstekend. Ons medisch personeel staat elke dag paraat, net als de vele vrijwilligers."

Biostatisticus Geert Molenberghs waarschuwt voor verspreiding van delta-variant in België: "Gebeurt vooral via jongeren"

De delta-variant van het coronavirus - die we eerder kenden als de Indiase variant – is serieus terrein aan het winnen in ons land. In een week tijd werd de variant al heel wat dominanter: van 6,1  procent van alle nieuwe besmettingen naar 15,7 procent eind vorige week. “Waarschijnlijk zal dat al 80 à 90 procent zijn eind juli, en niet pas op het einde van de zomer ”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs van UHasselt en KULeuven in “De Ochtend” op Radio 1.

Molenberghs kijkt voor die stijging onder meer naar de zomerreizen. “Vooral als een groot aantal mensen dat nog niet of niet volledig gevaccineerd is, gaat reizen. Want pas wie twee weken volledig gevaccineerd is, is goed beschermd tegen deze nieuwe variant. Dat gaat bij veel reizigers nog niet het geval zijn. We zien dus in een aantal landen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, zeer duidelijk, dat de opmars van de delta-variant vooral gebeurt via de jongere generaties." Dat is namelijk de leeftijdsgroep waarvan het grootste deel nog niet gevaccineerd is, omdat ze pas als laatste aan de beurt komen.

Het zal dus erg belangrijk zijn dat ook jonge mensen zich laten vaccineren, stelt Molenberghs nog.

Beluister het hele gesprek uit “De Ochtend” met biostatisticus Geert Molenberghs over de opkomst van de delta-variant:

Nieuwe Britse minister van Gezondheid Javid wil geen uitstel versoepelingen

In Groot-Brittannië heeft de nieuwe minister van Gezondheid Sajid Javid zijn beleid inzake corona voorgesteld. Opvallend is dat Javid niet wil weten van een uitstel van de geplande versoepelingen die zijn aangekondigd voor 19 juli. Hij wil daar geen ogenblik langer mee wachten. “We moeten leren leven met het virus”, zo luidt zijn verklaring. “Voor mij betekent 19 juli het begin van een nieuwe opwindende reis voor ons land”, aldus Javid.

De uitlatingen komen niet onverwacht. Javid stond bekend als voorstander van individuele vrijheid en als iemand die altijd twijfels had aan het nut van beperkende coronamaatregelen. 

Wel is het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk de voorbije weken opnieuw aan het stijgen, vooral dan door de Indiase of delta-variant die daar in opmars is. Onder meer daarom beperken een aantal Europese landen de instroom van Britse toeristen. 

Onderzoek: "Betere werkzaamheid na interval van enkele maanden tussen doses AstraZeneca"

Een interval van enkele maanden tussen de eerste en tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca/Oxford leidt tot een betere immuniteit. Dat blijkt uit een studie die de universiteit van Oxford heeft gepubliceerd.

De onderzoekers toonden aan dat een interval tot 45 weken tussen beide doses de immuniteitsrespons tegen het coronavirus verbetert. "Dit moet geruststellend nieuws zijn voor de landen die een mindere vaccinbevoorrading kennen, die zich kunnen verontrusten over vertragingen in de bevoorrading van tweede doses voor hun bevolkingen", aldus professor Andrew Pollard, directeur van Oxford Vaccin Group, die het vaccin ontwikkelde samen met het Engels-Zweedse bedrijf AstraZeneca. "Er is een uitstekende reactie op een tweede dosis, zelfs na een tijdspanne van 10 maanden tegenover de eerste."

Volgens de studie blijkt ook dat een derde dosis meer dan zes maanden na de tweede, leidt tot een "belangrijke verhoging" van het aantal antilichamen en ook tot een "sterke verhoging" van de immuniteitsrespons tegen COVID-19, varianten inbegrepen.

"We weten niet of herhalingsinjecties noodzakelijk zullen zijn door vermindering van de immuniteit of om de immuniteit te verhogen tegen verontrustende varianten", verklaarde Teresa Lambe, hoofdauteur van de studies. Een derde inspuiting "wordt goed verdragen en verhoogt de antilichamenrespons sterk". "Dit is erg bemoedigend nieuws als we vaststellen dat een derde dosis nodig is."

85.000 Belgen hebben al een code voor een gratis coronatest aangevraagd

Zo'n 85.000 mensen hebben afgelopen weekend een code voor een gratis coronatest aangevraagd om op reis te kunnen gaan. Iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is, kan zo'n code aanvragen via de website mijngezondheid.be.

Met die code kunnen mensen vervolgens een afspraak maken bij een testcentrum om daar een gratis PCR-test te laten afnemen.

Normaal zou het systeem om zo’n code aan te vragen pas vandaag in werking treden. Maar omdat heel wat mensen al op 1 juli willen vertrekken, en de tijd om zich te laten testen voor hen heel kort is, is het systeem al vervroegd opgestart.

Volgens de verantwoordelijke Frank Robben heeft het systeem het afgelopen weekend vlot gewerkt. Naar verwachting zal het aantal landgenoten dat zich via de website gratis wil laten testen de volgende dagen en weken sterk toenemen.

Hoe vraag je een gratis PCR-test juist aan? En ga je je testresultaat zeker op tijd krijgen? Lees de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen in dit artikel:

Gedetineerden Brugge moeten langer wachten op tweede coronavaccin door staking gevangenispersoneel

Sinds gisterenavond staakt het personeel in de gevangenis van Brugge. Medewerkers leggen er het werk neer voor in totaal 48 uur omdat ze ontevreden zijn over de verlofregeling en het structurele personeelstekort in de gevangenis. Dat zou leiden tot een hogere werkdruk en onveilige situaties. Er was eerder al overleg met gevangenisdirectie, maar zonder resultaat.

De gedetineerden van de Brugse gevangenis zouden normaal vandaag en morgen hun tweede coronavaccin krijgen. De staking loopt echter nog tot morgenavond, dus zullen ze iets langer moeten wachten op hun tweede prik.

Lees meer in dit artikel:

Ondernemersorganisatie Unizo: "Veel kmo's moeten met verlies werken na stijgende importkosten door corona"

Corona blijft een impact hebben op de economie van ons land. Zo komen veel ondernemingen in problemen door de stijgende grondstofprijzen en duurdere transporttarieven. Die hogere kosten kunnen vooral kleinere ondernemers van KMO's niet doorrekenen aan hun klanten.

Ondernemersorganisatie Unizo is bezorgd. "Veel KMO’s die afhankelijk zijn van de import van goederen, moeten nu met verlies werken", zegt gedelegeerd bestuurder  Danny Van Assche in "De Ochtend" op Radio 1.  "Dat komt omdat ze vastzitten aan langetermijncontracten met leveranciers. Het gaat dan om grondstoffen zoals hout en aluminium, over halffabricaten zoals staal en papierpulp, tot hoog technologische producten zoals computerchips."

(lees verder onder de foto)

Jonas Roosens

Unizo adviseert ondernemers daarom om op die stijgende kosten in te spelen door contracten te onderhandelen die de stijgingen wat kunnen opvangen, en ze zo dus wél hogere prijzen te kunnen hanteren.  Kleinere ondernemingen hebben echter niet altijd voldoende slagkracht om contractvoorwaarden in hun voordeel te verbeteren. Volgens Unizo kan Europa hen daarbij helpen.

"Het is belangrijk dat we met de Europese Unie strategische voorraden aanleggen van belangrijke grondstoffen en halffabricaten, en nog veel meer als nu inzetten op recyclage. Zo kunnen we hier in Europa minder afhankelijk worden van de rest van de wereld", zegt Van Assche.

De onvoorziene kosten voor bedrijven komen bovenop de moeilijkheden die de coronapandemie sowieso al met zich meebracht. Zware tijden voor bedrijven dus en werken met verlies kan niet de bedoeling zijn. 

Britse media: "Duitsland wil alle Britse reizigers uit de EU weren"

Duitsland wil voorkomen dat Britten nog langer naar EU-landen kunnen reizen, ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of niet. Dat meldt de Britse krant The Times. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou voorstellen om Groot-Brittannië aan te wijzen als "land van zorg" omdat de zeer besmettelijke delta-variant er zo wijdverbreid is, aldus de krant.   

(lees verder onder de foto)

Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU)
AFP or licensors

De plannen zullen worden besproken door hoge Europese en nationale functionarissen in een speciaal EU-comité dat zich bezighoudt met politieke crisisrespons. Griekenland, Spanje, Cyprus, Malta en Portugal zouden alvast niets in de plannen zien. "Veel landen zullen denken dat het hun eigen beslissing is en niet een besluit dat in Berlijn moet worden genomen", zegt een Britse regeringsbron tegen de krant.

Groot-Brittannië is van plan om vanaf volgende maand volledig gevaccineerde mensen onbeperkt naar alle landen te laten reizen, behalve die met het hoogste COVID-19-risico.

In het Verenigd Koninkrijk werd zaterdag het hoogste aantal coronabesmettingen op een dag vastgesteld sinds 5 februari. De gezondheidsautoriteiten meldden toen 18.270 positieve testuitslagen. Er werden 23 sterfgevallen gemeld. In Groot-Brittannië zijn al veel mensen ingeënt, maar de erg besmettelijke delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, gaat er ook rond. Mensen die één keer zijn ingeënt, zijn niet goed genoeg beschermd tegen deze coronamutant.

Nog één week overwegend eerste dosissen in Vlaanderen

Na enkele weken waarin de Vlaamse vaccinatiecentra wekelijks meer dan 600.000 dosissen van een coronavaccin toedienden, zullen dat er deze week minder zijn, goed 420.000 dosissen. Bovendien wordt deze week ook de laatste week waarin de klemtoon ligt op eerste dosissen. Vanaf volgende week worden vooral tweede dosissen gezet.

In Vlaanderen hebben intussen 79 procent van de volwassenen zeker een eerste prik gekregen, 42 procent is volledig gevaccineerd. Stilaan komen we in de staart van de campagne. 

In Brussel loopt de vaccinatiecampagne iets achter op die in de andere regio's. 54 procent van de volwassenen kreeg er een eerste dosis, 33 procent is al volledig gevaccineerd. Om die percentages wat op te krikken, zullen Brusselaars vanaf 16 vanaf donderdag zonder afspraak terechtkunnen in de tien Brusselse centra. Een afspraak maken geniet wel nog altijd de voorkeur.

Luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge openen eigen testcentrum

Op de luchthavens van Antwerpen en Brugge-Oostende opent vandaag een COVID-testcentrum. De testcentra kunnen volgens de luchthavens niet alleen gebruikt worden door passagiers, maar door iedereen die een PCR-test nodig heeft.

De testcentra komen er in samenwerking met laboratiumgroep Eurofins en sneltestinitiatief Spoedtestcorona. Ze zijn elke dag geopend van 8 tot 18 uur. In eerste instantie kan je er enkel PCR-tests laten afnemen, in een later stadium zouden er ook antigeentesten mogelijk worden.

 "Onze luchthavens verwachten tijdens zomervakantie zo'n 85.000 reizigers", zegt Eric Dumas, CEO van de twee luchthavens. "Om die reden willen we graag voldoende testcapaciteit beschikbaar hebben voor onze reizigers. Door het openen van een testcentrum op de luchthaven willen we echter ook de druk op de testcentra in de stad verlichten."

Wie zich wil laten testen, moet hier een afspraak maken.

Meest gelezen