Ministers willen nummer 2 bij federale politie André Desenfants 2 maanden lager loon geven als tuchtstraf na zaak Chovanec

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) willen dat directeur-generaal bij de federale politie André Desenfants 2 maanden lang tien procent van zijn brutoloon afgeeft. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Het is een tuchtstraf na de zaak Chovanec. De hoge tuchtraad moet nu wel nog een advies geven, pas daarna kan de straf definitief worden. In de zomer van vorig jaar lekten celbeelden uit waarop te zien was hoe de Slowaak Jozef Chovanec in bedwang werd gehouden door agenten. Daarna stierf hij.

In augustus van vorig jaar doken de beelden op van een politieoptreden op de luchthaven van Charleroi in februari 2018. De Slowaakse man Jozef Chovanec werd in bedwang gehouden in een cel door enkele agenten. Hij stierf enkele dagen later. Er rezen onder meer vragen over het politie-optreden zelf én hoe het kwam dat niemand bij de politietop op de hoogte leek te zijn van de ernst van de feiten. Desenfants, die als nummer twee bij de federale politie onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, kondigde daarom aan op een persconferentie dat hij tijdelijk een stap opzij zette. Beelden van die persconferentie kunt u hieronder herbekijken.

Videospeler inladen...

Uit intern onderzoek bij de federale politie bleek later dat Desenfants de beelden inderdaad nooit zag en nooit op de hoogte was van de ernst van de feiten, zo klonk het. Drie maanden nadat hij zelf een stap opzij zette, ging hij daarom weer aan de slag.

Maar toch bleef het daar niet bij. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei in februari van dit jaar in het parlement dat ze een tuchtprocedure had opgestart tegen drie hoge officieren in de zaak Chovanec. In één van die gevallen deed ze dat samen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), namelijk voor André Desenfants, Directeur-generaal van de Bestuurlijke politie. Desenfants staat hiërarchisch net onder commissaris-generaal Marc de Mesmaeker. Hij heeft met zijn functie de leiding over meer dan 3.800 mensen.

De ministers bepaalden nu een tuchtstraf voor Desenfants. De man zou 2 maanden lang, als eindverantwoordelijke voor de luchtvaartpolitie, 10 procent van zijn brutoloon moeten afgeven. Er komt komende vrijdag wel nog eerste een advies over die tuchtstraf van de hoge tuchtraad. Pas daarna, als de ministers voet bij stuk houden, kan de straf definitief worden.

Een inhouding van wedde is een zware tuchtstraf, al is het wel de laagst mogelijke in die categorie. Er is wel nog beroep mogelijk tegen de straf. Of er ook al tuchtstraffen zijn uitgesproken in de andere 2 tuchtprocedures die minister van Binnenlandse Zaken Verlinden had opgestart, is niet duidelijk.

"Symbolisch, maar tik op de vingers"

De advocaat van de weduwe van Jozef Chovanec, Ann Van De Steen, is tevreden met de beslissing. "Het is een signaal dat er beslist is geweest dat er fouten zijn gebeurd door die man", zegt Van de Steen. "De straf die is opgelegd is natuurlijk symbolisch. Ik weet ook niet wat voor een weerslag dit effectief zal hebben op die man. Maar het is wel een tik op de vingers. En het is een belangrijk signaal dat er serieuze fouten zijn gemaakt, zoals wij al een jaar geleden zeiden, en dat daar nu toch werk is van gemaakt", aldus de advocate.

Het is een belangrijk signaal dat er serieuze fouten zijn gemaakt

Ann Van de Steen, advocaat weduwe Jozef Chovanec

Intussen hoopt de weduwe van Chovanec dat er nu snel een proces kan komen in de zaak. Het onderzoek is nog steeds aan de gang. Eind september wordt er in principe een reconstructie gehouden in de zaak op de luchthaven van Charleroi. Die reconstructie liep vertraging op omwille van de coronacrisis. "We hopen dat het nu zo vlug mogelijk afgelopen is, dat we zo snel mogelijk voor een rechter ten gronde kunnen komen en dat de schuldigen gestraft worden", aldus Van de Steen.

Meest gelezen