Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ethiopische regering kondigt eenzijdig staakt-het-vuren af in Tigray: zware klap voor premier Abiy Ahmed

De centrale regering van Ethiopië heeft een onmiddellijk en eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in de opstandige regio Tigray. De interim-regering in Tigray, die er was aangesteld door de centrale regering, is weggetrokken uit de regio. 

Bijna acht maanden na de start van het bloedige conflict tussen het leger van de federale Ethiopische regering enerzijds en de lokale milities in Tigray anderzijds is er een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd door de regering van premier Abiy Ahmed. Commentaar van de Tigray-opstandelingen is er nog niet, maar er is wel vreugde bij hun aanhang.

De interim-regering en de Ethiopische troepen in Tigray hebben de regionale hoofdstad Mekele verlaten. Daarbij hebben ze de kantoren van de Verenigde Naties vernield. Er is ook sprake van plunderingen. De stad is nu weer in handen van de voormalige machthebbers.

Volgens de Ethiopische regering zal het staakt-het-vuren duren tot het einde van het plantseizoen, in september. Het zou de bedoeling zijn dat landbouwers hun land kunnen bewerken, cruciaal om de heersende hongersnood tegen te gaan. Het is nu afwachten of het bestand door alle partijen wel zal worden gerespecteerd.

Vreugdedans in de straten

Het nieuws van een staakt-het-vuren is alvast met vreugde onthaald in de straten van Mekele. Aanhangers van de rebellen zwaaien met vlaggen en steken vuurwerk aan, er wordt ook gedanst op muziek. "Iedereen is uit zijn huis, iedereen is opgewonden", vertelt een inwoner aan het persagentschap AFP.

Eerder had ook VN-baas António Guterres gezegd dat hij "hoopvol" was dat de wapens tijdelijk zouden zwijgen. "Het is van het grootste belang dat de burgers beschermd zijn, dat humanitaire hulp de mensen bereikt en dat er een politieke oplossing wordt gevonden."

Bekijk hieronder beelden van het conflict en de aankondiging van het staakt-het-vuren in het verslag van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

"Zwaktebod"

Hoe dan ook gaat het om een nieuwe fase in het conflict. "Het eenzijdige staakt-het-vuren lijkt een zwaktebod van premier Abiy Ahmed", analyseert VRT-Afrikaspecialist Stijn Vercruysse. "Dit is een zware klap voor hem. Hij verliest op dit moment de oorlog."

Acht maanden geleden viel het leger van Ethiopië de regio Tigray binnen, de regionale troepen moesten zich terugtrekken in de bergen. Sinds een week boeken de rebellen wel weer terreinwinst.

Sinds de start van het conflict zijn al duizenden mensen gedood, hulporganisaties worden sterk belemmerd in hun werk. Enkele dagen geleden vielen nog tientallen doden bij een luchtaanval van het leger op een drukke markt in Tigray, waardoor de internationale druk op de regering van Abiy Ahmed verder toenam.

Het conflict heeft de hele regio in een humanitaire crisis geduwd. Zeker 5 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig, voor 350.000 van hen dreigt de hongersnood. Beide partijen in het conflict worden ervan beschuldigd de mensenrechten te schenden.

Meest gelezen