Radio 2

Geen appartementsgebouw in overstromingsgebied Merchtem

Er komt geen appartementsgebouw aan de Reedijk in Merchtem. Dat gebied overstroomt geregeld als het regent. Buurtbewoners hadden zich daarom verzet tegen de komt van zo'n bouwproject. De gemeente heeft de vergunning nu ook geweigerd. 

Een week geleden stond de tuin van Henk Willockx nog helemaal onder water. Zijn elf kippen verdronken, schildpadden waren verdwenen en zijn vissen zwommen in de tuin. Henk woont aan de Reedijk, één van de laagst gelegen gebieden van Merchtem, dat meteen onderstroomt als er regen valt. En nét daar had een projectontwikkelaar een bouwaanvraag ingediend voor een appartementsblok met 29 woningen. Op de hoek van de Reedijk en Wolversesteenweg om precies te zijn. 

Maar het gemeentebestuur heeft die aanvraag nu afgekeurd.  “Het appartementencomplex dat de NV Elpers er wilde bouwen, was te hoog en te groot in volume”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Lien Casier (CD&V Plus) uit. “Er waren meer bouwlagen voorzien dan toegelaten in Merchtem-centrum. Maar de belangrijkste reden is dat het de watertoets niet doorstaat. Het project ligt in overstromingsgebied.”  

Bange dagen

En dus kunnen de buren nu opgelucht ademhalen. Zij hebben zich verenigd in een comité tegen het bouwproject. Vorige week liepen daar nog kelders en tuinen onder. Waaronder die van Henk Willockx dus. Hij is blij dat de gemeenten de vergunning heeft geweigerd. " Niet alleen hoort zo'n appartementsgebouw niet op de hoek van twee straten. De afgelopen dagen hebben we veel bange momenten meegemaakt door de regen. Het kan dan ook niet dat er verder wordt gebouwd in overstromingsgebied. Met de weigering van de vergunning zetten we een belangrijke stap vooruit." 

Radio 2

Meest gelezen