Gemeente Sint-Gillis-Waas

Gemeente Sint-Gillis-Waas zet waarschuwingsborden voor agressieve buizerd(s)

Na een aantal meldingen van joggers die in het Stropersbos zijn aangevallen door een agressieve buizerd, heeft de gemeente Sint-Gillis-Waas waarschuwingsborden geplaatst. De reden dat de buizerds dat doen, is om hun nesten te beschermen, zegt vogelexpert Gerald Driessens.

In de periode van april tot in de zomermaanden is het broedseizoen voor de buizerds. De vogels maken dan nesten om hun eieren in te leggen. Ze verdedigen die ten volle en soms uit zich dat ook in het extreem beschermen van de nesten. Mensen die dan toevallig in de buurt van een nest passeren, worden soms aangevallen. In Sint-Gillis-Waas zijn ondertussen al een aantal joggers aangevallen door zo'n agressieve buizerd.

Ongevaarlijk buiten broedseizoen

Buiten het broedseizoen zullen de vogels niet aanvallen, zegt vogelexpert Gerald Driessens. "In de nesten zitten nu jongen die al wat groter zijn. We verwachten dat die tussen nu en half juli zullen uitvliegen. Nadien is het probleem van de baan." 

Lees verder na de Facebookpost van gemeente Sint-Gillis-Waas.

Maar ook niet iedere buizerd valt aan: "Het zijn maar enkele die dat wel doen", zegt Driessens. "Sommige zijn zo agressief en zo gedreven dat ze dat toch doen. En het is eigenlijk enkel een verwittiging dat ze geven. Ze vallen je niet aan met de gedachte dat je een prooi bent."

Je bent geen prooi voor zo'n buizerd, die wil jou enkel verwittigen

Vogelexpert Gerald Driessens

Waarschuwingsborden

De gemeente plaatste afgelopen vrijdag waarschuwingsborden aan het Stropersbos waar al een aantal joggers werden aangevallen. Een tip voor joggers: als je een buizerd op je ziet afkomen, kijk de vogel recht aan en zwaai met je armen. Dan gaan ze normaal gezien vanzelf weg.

Vorig jaar waren er ook meldingen over een agressief koppel buizerds, in Brakel in de Vlaamse Ardennen. Dergelijke feiten worden gemeld over alle provincies heen.

kasto80

Meest gelezen