RITCS-studenten regisseren eerste Live Cinema Voorstelling in C-Mine: "Film die door acteurs voor je ogen wordt gemaakt"

Op C-Mine in Genk is er vanavond een bijzondere voorstelling: een combinatie van film en theater. Het gaat om een afstudeerproject van de RITCS-studenten Dries Lenaerts uit Genk en Liam Van Belle uit Zeebrugge.

RITCS-student Dries Lenaerts uit Genk regisseert vanavond een ongezien spektakel: de allereerste Live Cinema Voorstelling in C-Mine. “Omdat gekende kunstvormen soms een beetje saai zijn bedachten mijn medestudent Liam Van Belle en ik het stuk Hemelrijk: een film die live door acteurs voor je ogen wordt gemaakt”, aldus de 20-jarige regisseur. 

Het publiek kijkt naar een film die op het moment zelf voor hun ogen wordt gemaakt

Dries Lenaerts, RITCS-student

Hemelrijk is de eerste Live Cinema Voorstelling, een symbiose tussen film en theater, die ooit in het Genkse C-Mine wordt vertoond. “Acteurs doen hun ding op het theaterpodium terwijl er verschillende camera’s op hen gericht staan”, legt Dries uit. “Boven het podium hangt een groot wit doek waarop het stuk live wordt uitgezonden. Het publiek kijkt dus naar een film die op het moment zelf voor hun ogen wordt gemaakt. In Genk heeft een dergelijk spektakel nog nooit plaatsgevonden.” 

Twee passies in één concept

Het stuk gaat over een man van 75 die sterft en in de hemel terecht komt, en bundelt thema’s zoals liefde, vriendschap en ontroering in 30 verschillende theaterscènes die ook te zien zijn op het scherm. “Ik studeer af als audiovisuele maker en de lange coronaperiode heeft mijn creativiteit geprikkeld. Mijn studiegenoot Liam en ik wilden ons wagen aan een concept dat nog niet zoveel navolging kreeg in ons land. We besloten onze twee passies, theater en film, te combineren in een uniek concept.” 

(Lees verder onder de foto)

Hoewel de jonge regisseurs door het coronavirus lang in onzekerheid verkeerden, gaat hun Live Cinema Voorstelling vanavond in première. “We spelen twee keer voor een zaal van 200 mensen. Er doen tien professionele acteurs mee en de crew bestaat uit 20 studenten van het RITCS. De keuze voor C-Mine in Genk is simpel: de beste theaterzaal van Vlaanderen ligt daar, en je kan de setting ook nog eens ombouwen tot filmzaal!”, besluit de jonge maker. 

De laatste kaartjes zijn verkrijgbaar op de website van Dries Lenaerts.

Meest gelezen