2021 Recording Academy

Academy achter de Grammy's krijgt 2.710 nieuwe leden van "heel diverse achtergrond" 

De organisatoren van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, hebben 2.710 nieuwe leden uitgenodigd voor hun Recording Academy. De leden van de Recording Academy bepalen wie er met de Grammy's aan de haal gaat. De Academy ligt al jaren onder vuur, omdat ze te weinig diverse leden heeft, zoals vrouwen of niet-witte mensen. Bij de 2.710 nieuwe leden is nu 48 procent vrouw en 23 procent zwart of Afro-Amerikaans, 13 procent van Spaanse afkomst of Latino en 4 procent Aziatisch of van de Pacifische Eilanden. Volgens de organisatie gaat het om professionals van "heel diverse afkomst, genres en disciplines." 

De organisatie heeft zich tot doel gesteld om tegen 2025 2.500 extra vrouwen uit te nodigen. Er zijn er nu al 831 nieuwe bijgekomen. Als de nieuwe leden effectief willen stemmen voor de volgende Grammy's moeten ze hun lidmaatschap bevestigen voor 15 september. De eerste stemronde vindt plaats op 22 oktober. De Grammy's worden voor de 64e keer uitgereikt op 31 januari in Los Angeles. 

De Grammy's liggen de laatste jaren fel onder vuur. Niet alleen omdat er een gebrek zou zijn aan diversiteit, maar ook omdat de stemprocedure erg ondoorzichtig is. In april dit jaar kondigde de organisatie op dat vlak een grote vernieuwing aan. De "geheime stemcomités" zouden bijna allemaal afgeschaft worden. 

The Weeknd boycot de Grammy's omdat hij niet genomineerd was vorig jaar
2017 Burak Cingi

Die geheime comités werden meer dan 30 jaar geleden ingevoerd. Zij hadden een laatste zeg over welke artiesten in welke categorie genomineerd werden en konden dus nog artiesten toevoegen die niet door de leden genomineerd waren in een eerste stemronde. 

Vorig jaar kwam de Canadese zanger The Weeknd hier tegen in opstand. Hij vond het niet kunnen dat zijn succesvolle album "After hours" en hitsingle "Blinding lights" in geen enkele categorie genomineerd waren. Hij zei dat hij nooit meer zijn muziek zou insturen, omdat die geheime comités bevooroordeeld waren. Ook andere zwarte artiesten zoals Frank Ocean en Drake kloegen hier de afgelopen jaren over. 

Nu die geheime comités wegvallen en dus de leden zelf meer te zeggen zullen krijgen, heeft de Recording Academy aangekondigd dat ze hun ledenbestand gaan doorlichten en actualiseren, zodat het meer representatief wordt. Een diversere samenstelling is daar één onderdeel van en daar moeten de nieuwe leden toe bijdragen. 

Dit jaar stalen in elk geval de vrouwen de show op de uitreiking van de Grammy Awards. De vier prijzen in de hoofdcategorieën werden allemaal gewonnen door vrouwelijke soloartiesten, Beyoncé, Taylor Swift, Dua Lipa en H.E.R.

Meest gelezen