Deze vrouw heeft een bed gekregen in een van de noodziekenhuizen die in tenten zijn ondergebracht.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesische ziekenhuizen liggen bijna vol door nieuwe golf van coronabesmettingen

In Indonesië kraakt het gezondheidssysteem onder een nieuwe golf van corona. De ziekenhuizen in de hoofdstad Jakarta en in de rest van het erg dicht bevolkte eiland Java liggen zo goed als vol, maar het aantal besmettingen breekt elke dag records. Toch heeft de regering nog altijd geen grote nationale lockdown ingesteld en ook nu staat ze daar erg huiverig tegenover.

Officieel zijn er in Indonesië iets meer dan twee miljoen mensen besmet en zijn er meer dan 57.000 overleden aan het virus. Op een totale bevolking van 270 miljoen inwoners lijkt dat niet zo veel, maar de cijfers liggen in werkelijkheid wellicht een heel pak hoger omdat er te weinig getest is.

De voorbije weken is het aantal gevallen verdrievoudigd. Dat zou deels te wijten zijn aan het einde van de vastenmaand ramadan, als moslims het breken van die vasten traditioneel gaan vieren met hun familieleden. Anderzijds is ook de besmettelijke Indiase of delta-variant opgedoken. 

In de hoofdstad Jakarta en omliggende agglomeratie -met 30 miljoen inwoners- liggen de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorg zo goed als overal vol en worden nieuwe patiënten weggestuurd. Dat is ook het geval elders in het erg dicht bevolkte westen en centrum van het hoofdeiland Java, waar de meeste Indonesiërs wonen. Net zoals eerder in Brazilië worden daar massagraven gemaakt door bulldozers en kranen. In de buurt van Jakarta zijn nu ook noodziekenhuizen in tenten ondergebracht. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds enkele jaren beschikt Indonesië over een algemene ziekteverzekering, maar de medische infrastructuur is absoluut niet aangepast voor een grote bevolking. Dat was al zo voor corona en daarom staat het systeem nu helemaal onder druk.

Regering is verdeeld over de aanpak

De aanpak van de regering krijgt inmiddels steeds meer kritiek. Anders dan andere landen in Zuidoost-Azië heeft Indonesië nooit een nationale lockdown uitgevaardigd. Ook nu is er grote weerstand tegen een lockdown. Een aantal ministers -waaronder die van Gezondheid- zouden daarop aandringen, maar president Joko Widodo vreest een economische ineenstorting van zijn toch al vrij arm land. Corona heeft het toerisme -een belangrijke bron van inkomsten- toch al lamgelegd.

In de plaats van een lockdown hanteert Indonesië een mildere aanpak waarbij beperkingen worden opgelegd aan "rode zones" met veel besmettingen. De controle daarop door de lokale overheden zou niet veel voorstellen en mensen blijven in en uit die rode zones gaan. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De regering wil tegen het einde van het jaar 180 van de 270 miljoen inwoners vaccineren. Op dit ogenblik is slechts 5 procent van de erg grote bevolking -de grootste na China, India en de VS- volledig gevaccineerd. In vele gevallen gaat het om vaccinaties met Chinese vaccins waarvan er een in Indonesië onder licentie zou worden geproduceerd. Er zijn ernstige twijfels over de efficiëntie van die vaccins. Sinds kort krijgt Indonesië ook het vaccin van AstraZeneca toegeleverd.

Meest gelezen