Videospeler inladen...

Leerling ontdekt kijkgat in kleedkamer van Leuvense school: voyeurisme of "vergeten" controlemiddel?

Op de Leuvense secundaire school het Redingenhof heeft een leerlinge een kijkgat ontdekt in een bergruimte grenzend aan een kleedkamer. Door het gat kon er ongemerkt de kleedkamer binnengekeken worden. Volgens de school gaat het wellicht om een vergeten controlemiddel van de jaren tachtig.

Het was schrikken voor de 18-jarige Gloria van Mechelen uit Bertem toen ze op haar school, het Redingenhof in Leuven, een doorkijkgat ontdekte dat vanuit een aparte kamer zicht geeft op de kleedkamer van de meisjes. "Voor een sporttest moest ik me omkleden", vertelt Gloria aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Omdat de kleedkamers bezet waren, moest ik me omkleden in een bergruimte die grenst aan een kleedkamer. In die bergruimte was er een volledige muur waar posters en affiches hingen, maar uit één poster was een stuk gescheurd. Toen ik er door keek, keek ik recht in de kleedkamer waar de meisjes zich meestal omkleden."

Beluister hier het gesprek met Gloria op Radio 2:

De studente kon haar ogen niet geloven: "Dat is iets dat je alleen maar in films ziet. Ik heb meteen mijn gsm genomen om te filmen, want niemand zou mij geloven als ik dit zou vertellen. Toen ik het filmpje aan mijn vader liet zien, zei hij dat ik ermee naar de politie moest gaan." 

Bekijk hier het filmpje dat Gloria maakte:

Videospeler inladen...

Controlemiddel

Algemeen directeur Kaat Vandensavel van scholengroep Huis 11, waartoe het Redingenhof behoort, geeft toe dat er een soort van doorkijkgat is. "Het gaat om meerdere glaspartijen, die opgenomen waren in de binnenarchitectuur toen de school gebouwd werd in 1982. Wellicht dienden die glaspartijen als een soort van controlemiddel. De tijdsgeest van toen liet dat toe, maar wij beseften ondertussen dat dit niet meer aanvaardbaar is. Die ramen zijn dan ook een hele tijd geleden al dichtgemaakt met houten panelen of overplakt met posters of papier."

Onopmerkzaamheid van technische ploeg, maar van kwaad opzet geen sprake

Directeur Kaat Vandensavel van scholengroep Huis 11

"In die specifieke bergruimte hing er een verjaardagkalender voor dat glas", legt directeur Vandensavel uit. "Maar uit die kalender is er een stuk gescheurd, waardoor je erdoor kon kijken. De directeur van het Redingenhof heeft intussen rond de tafel gezeten met de leerkrachten Lichamelijke Opvoeding. Ze waren allemaal verbouwereerd door de feiten en hadden dit nog niet eerder opgemerkt. De glaspartijen zullen nu verwijderd worden en er komen echte muren in de plaats." Vandensavel benadrukt dat er geen slechte bedoelingen in het spel zijn."Het gaat hier wellicht om een onopmerkzaamheid van de technische ploeg, maar van kwaad opzet is er geen sprake."

Studente Gloria neemt geen genoegen met de uitleg van de school."Als dat kijkraam in de jaren 80 is gebouwd als controlemiddel, dan hebben ze 40 jaar de tijd gehad om dat aan te passen en weg te doen." Het meisje heeft een klacht ingediend bij de politie van Leuven. Die onderzoekt de zaak.

Meest gelezen